Report

Sigurno nismo sami

Aside Banners

Nismo sami: Svaka peta zvijezda naše galaksije ima planet sličan Zemlji

Piše , Objavljeno

Ako naša galaksija ima 100 milijardi zvijezda, a svaka peta bi mogla imati planet koji oko nje kruži na idealnoj putanji za razvoj života, gotovo je sigurno da u svemiru nismo sami!

naseljivi planeti Dva su velika američka sveučilišta, kalifornijsko i havajsko, uz pomoć podataka dobivenih svemirskim teleskopom Kepler i u opservatoriju W.M.Keck (Mauna Kea, Havaji), izračunali da otprilike svaka peta zvijezda naše galaksije ima planet, koji oko nje kruži na putanji koja bi mogla podržavati život. Drugim riječima, ako navečer pogledate u zvjezdano nebo, nekoliko bi svjetlećih točkica moglo uzdržavati život, s time da nam je najbliža svega 12 svjetlosnih godina.

Znanstvenici i lovci na planete u svojoj se potrazi koriste poprilično složenom metodom, pri kojoj promatraju određenu zvijezdu i pokušavaju zamijetiti da li ispred nje prolazi ikakvo tijelo, koje onda uzrokuje maleno slabljenje svjetlosti te zvijezde (pod maleno se misli na svega nekoliko promila). Kada se takva anomalija registrira, astrofizičari obavljaju složene izračune o veličini, putanji i udaljenosti tog planeta, te nagađaju je li ili nije pogodan za život. Pod tim se pak smatra da nije niti previše vruć niti previše hladan, već temperaturno optimalan za zadržavanje vode u tekućem stanju (još uvijek se smatra da je voda temelj života), te da je njegova površina po mogućnosti stjenovita.

Nakon što su sve ove podatke uzeli u obzir, te u računicu ubacili i one planete koji nesumnjivo kruže oko zvijezda, ali ih mi ne možemo vidjeti zbog toga jer ne prolaze u ravnini sa Zemljom, došli su do zaključka da ih se čak 22% može smatrati sličnima Zemlji. Na 100 milijardi zvijezda naše galaksije, to je uistinu impozantna brojka, a nasljednik teleskopa Kepler svoje će leće okrenuti upravo prema takvim kandidatima, te ih pokušati uslikati.

NASA Kepler misija – video:

Naravno, sve je ovo i dalje u sferama znanstvene fantastike i običnog nagađanja, a kako još uvijek ne znamo gotovo ništa o našim najbližim susjedima, Mjesecu i Marsu, teško možemo sa sigurnošću tvrditi kakva je neka planeta dobrih 20-ak svjetlosnih godina dalje. Ipak, sada je već poprilično jasno da u ovom svemiru nismo sami, te je samo pitanje vremena kada ćemo upoznati naše prve ‘susjede’…

TAGOVIAxe svemir brand-content nastanjivi planeti planeti kao zemlja planeti koji podržavaju život Sunčev sustav svemir zemlja život

Komentiraj