Report

100 milja i više

Aside Banners

Nismo sami u svemiru: Znanstvenici tvrde da je naša galaksija vjerojatno pravi rasadnik života!

Piše , Objavljeno

Potraga za vanzemaljskim životom trenutno je jedan od najvećih izazova svjetske znanstvene zajednice, a po novim bi pretpostavkama on mogao biti prisutniji nego što se dosad mislilo.

1893081r

U današnje vrijeme gotovo nitko normalan ne misli da smo sami u svemiru, a jedino je pitanje kada ćemo, kako i gdje otkriti prve znakove vanzemaljskog života, te kakav će on biti. Osim ako nekim čudom napredna civilizacija s mogućnošću međuzvjezdanog putovanja ne stupi u prvi kontakt s čovječanstvom, za našeg ćemo života vrlo teško otkriti što to prebiva “onkraj zvijezda”, ali neki znanstvenici sada tvrde da je mogućnost pojave vanzemaljskih organizama znatno veća nego što se dosad mislilo.

U našoj je galaksiji barem 100 milijuna svjetova pogodnih za život

Tim biologa i astrologa vođenih Louisom Irwinom sa Sveučilišta u Teksasu razvio je takozvani Indeks biološke raznolikosti, koji rangira sve do sada otkrivene svemirske objekte po njihovim karakteristikama, i to poglavito onima koje se tiču mogućnosti da spomenuta tijela podržavaju život. Sam indeks procjenjuje kolika je vjerojatnost da neki planet ili prirodni satelit podržava kompleksni život, a kao referenca je uzet Jupiterov mjesec Europa, za koji se smatra da ima najviše šanse za takvim nečim u našem Sunčevom sustavu. Od 1700 do sad otkrivenih planeta i drugih svemirskih tijela izvan našeg sustava, 11 ih ima veći Indeks biološke raznolikosti od Europe, što se čini kao prilično malena brojka, ali ona postaje znatno drugačija kada se sagleda iz šire perspektive.

vanzemaljci 1

Naime, u našoj galaksiji postoji čak 17 milijardi planeta veličine Zemlje (relativno točna pretpostavka), a ako se to stavi u proporcionalnost s onih 11 gore spomenutih, dobije se brojka od čak 100 milijuna planeta koji imaju Indeks biološke raznolikosti veći od Europe, što je brojka od koje uistinu zastaje dah. Da je samo jedan od stotinu tih planeta uistinu pogodan za život, to i dalje daje brojku od jednog milijuna, a ne treba zaboraviti da su te pretpostavke rađene na modelu organizama na bazi ugljika, kojima za život treba voda, zračenje zvijezda ili omjer plinova sličan onome na Zemlji. Ako pak postoje organizmi koji su u potpunosti drugačiji od onih na našoj planeti, bojimo se i pretpostaviti što sve živi u našem “susjedstvu”.

vanzemaljci

Sada te brojke možemo povećati za još jednu stepenicu, te u jednadžbu uvesti pretpostavku da se u svemiru nalazi otprilike 500 milijardi galaksija, pa ćemo doći do zaključka kako je uistinu samo pitanje vremena kada ćemo naletjeti na nekoga ili nešto što nije s naše planete, ili će to isto naletjeti na nas. Za naše dobro se nadamo da će se raditi o miroljubivim organizmima ili barem nekima koji su spremni na suživot s odvratnim ljudima (poznavajući našu povijest, ako su slabiji od nas, vjerojatno ćemo ih uništiti), jer kako smo krenuli, vrlo će brzo biti potrebno pronaći novi dom za čovječanstvo.

TAGOVIastrologija organizmi planeti svemir vanzemaljci vanzemaljski život život

Komentiraj