Report

Zelene nizozemske ceste

Aside Banners

Nizozemci isfurali prvu autocestu koja svijetli u mraku

Piše , Objavljeno

Nizozemci su se još jednom pokazali kao europski predvodnici zelenih trendova, pa su prvi u svijetu isfurali neobični koncept svjetleće autoceste.

svijetle u mraku 3

Električna energija (u prijevodu: novci) koja se svakoga dana koristi za rasvjetu na (auto)cestama toliko je velika, da se već godinama pokušava pronaći prava, mnogo zelenija alternativa. A kada se govori o zelenom, malo je tko jači od Nizozemaca (da, pritom mislimo i na travu i na ekologiju). Tako su nakon lebdeće biciklističke staze upravo oni prvi u svijetu isfurali autocestu koja svijetli u mraku!

U blizini grada Ossa sada neonski zeleno svijetli 500 metara autoceste u sklopu testnog projekta Studija Roosegaarde, koji zadnjih godina svojim prijedlozima zbrinjavanja gorućih ekoloških problema (među jačim su igračima kada se govori o eliminaciji smoga u većim gradovima) sve više dobivaju na važnosti. I ovaj je projekt svjetleće autoceste već privukao mnoge zainteresirane ulagače, ali još uvijek postoji nekoliko vrlo bitnih i potencijalno opasnih problema.

svijetle u mraku

Autocesta koja svijetli u mraku zapravo je obični asfalt koji, umjesto klasično bijele boje za trake i ostalu signalizaciju, koristi fotoluminescentni prah “radioaktivno zelene” boje. To je samo početna faza, jer Roosegaarde ima u planu otići i korak dalje, te u same ceste integrirati i kompleksni sustav signalizacije (a posljedično i marketinga), posebnu podlogu koja bi u vožnji mogla puniti električne automobile i svjetla sa senzorima koja bi se palila samo prilikom prolaska automobila.

Svjetleća autocesta – promo video:

Tako bi se, primjerice, pri niskim temperaturama zraka na asfaltu pojavile projekcije snježnih pahuljica, ili bi na potencijalno skliske ceste upozoravale fotoluminescentne kapljice kiše. Em što bi izgledalo totalno futuristički, em bi uštede bile ogromne!

svijetle u mraku 1

Ipak, problema ima i prilično su veliki. Prije svega, ove autoceste i njihovo osvjetljenje ovise o punjenju sunčevom svjetlošću, tako da ako se dogodi period od nekoliko dana naoblake ili par mjeseci zime, kada su noći daleko duže od dana, možemo zaboraviti tu prekrasnu zelenu bojicu, jer jednim ‘punjenjem’ svijetljenje traje svega osam sati. Drugi je veliki problem prilično slaba izdržljivost samog fotoluminescentnog praha, koji se vrlo lagano ispire, a nije niti previše otporan na mehaničko trošenje (iliti vozikanje po trakama). Nadamo se da će se ovi problemi na kraju ipak riješiti, jer voziti se po ovakvim cestama bi stvarno bio vrhunski trip!

TAGOVIautocesta ekologija fotoluminescentno inovacija Nizozemska svijetli u mraku zeleno

Komentiraj