Report

Biciklobahn

Aside Banners

Njemačka želi izgraditi 100 kilometara “autoceste” za bicikle

Piše , Objavljeno

Bicikl kao prijevozno sredstvo sve više dobiva na važnosti, a bogate svjetske zemlje ulažu u njegovu popularizaciju i čine sve kako bi biciklistima bilo ugodnije.

cesta 3Nakon što su povezali cijelu zemlju ogromnom mrežom autocesta i stvorili mitski Autobahn, Nijemci žele učiniti istu stvar i za bicikliste koji su asfalt do sada uglavnom dijelili s automobilima. Nedavno je tako otvoreno prvih pet kilometara dionice koja bi u konačnici trebala biti dugačka 100 kilometara te spajati 10 gradova u zapadnom dijelu zemlje, uključujući Duisburg, Bochum i Hamm te četiri okolna velika sveučilišta. Prema nekim bi procjenama ova posebna biciklistička “autocesta” omogućila prijevoz za čak 2 milijuna biciklista što bi u prometu moglo uzrokovati barem 50 tisuća automobila manje!

Ova bi cesta bila rezervirana isključivo za bicikliste, s nekoliko zasebnih traka i ekstra glatkom površinom, što je u svakom slučaju znatno bolje nego voziti se u jednoj traci dok pored tebe s 200 na sat prolijeću bijesne bembure. Naravno, ne bi bilo semafora, prometnih krkljanaca niti ičega drugoga što usporava vožnju, pa bi se tih 100-tinjak kilometara moglo proći za dobra 2-3 sata intenzivnije vožnje.

cesta 1 cesta 2

Ipak, nije sve toliko bajno, a kao uvijek, najveći je problem lova. Oglednih je pet kilometara platila Europska Unija, RVR i vlada pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, a za ostatak se još uvijek traže investitori. Kako se troškovi kreću oko 180 milijuna eura, a isplativost ovakve ceste nije nešto pretjerano velika, pitanje je hoće li projekt zaživjeti u doglednoj budućnosti. Da se zgotovi, ova bi biciklistička “autocesta” svakako bila najduža na svijetu, ali nikako prva, jer slične trase postoje i u Nizozemskoj i Danskoj, a planira se izgradnja jedne u okolici Londona. Čak i u Njemačkoj već postoje komadi rezervirani isključivo za bicikliste, tako da mnogi kritičari ovog projekta ističu kako se zapravo radi o izmišljanju tople vode i rebrandingu nečega što je već u funkciji. Bilo kako bilo, cesta za bicikliste nikada dovoljno, tako da se nećemo žaliti!

TAGOVIautobahn autocesta bicikl bicikli njemačka promet

Komentiraj