Report

Od igle do lokomotive

Aside Banners

Nostalgični kutak: Od Kinder jaja do salveta, stvari koje smo skupljali kao klinci

Piše , Objavljeno

Sastavni dio života svakoga klinca bez sumnje je bilo skupljanje najbesmislenijih i najblesavijih pizdarija na koje je mogao naići, a koje će 20-ak godina nakon toga postati najbolji vremeplov na svijetu.

nostalgija

Pokažite mi klinca koji u svom djetinjstvu nije ništa skupljao, a ja ću vam pokazati klinca koji nije niti imao djetinjstvo“. Tako otprilike ide upravo izmišljena poslovica koja će, nadamo se, jednoga dana zaživjeti kao viralna senzacija na fejsbucima, i to nepravdeno pripisana Einsteinu, Dalaj Lami, Lennonu ili Balaševiću. Nema veze, mi znamo odakle je potekla!

Možda je ova tvrdnja malo previše radikalna, ali koliko god situacija bila loša, djeca su uvijek pronalazila način da sakupljaju nešto, pa makar se radilo o raznobojnim kamenčićima ili poklopcima jogurta. Oni koji su na ovim prostorima odrastali 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća vjerojatno su proživjeli neke jako teške trenutke, ali se i u tim uvjetima moglo baviti i dječjim stvarima, te kroz razne sakupljačke faze odrastati i polagano hvatati korak s velikim, zahuktalim svijetom. Idesh! vas zato podsjeća na neke od sitnica koje smo skupljali kao klinci, koje su i danas i prije 15-20 godina bile novčano bezvrijedne, ali su nama svejedno neprocjenjive. Ako smo nešto zaboravili, slobodno nas opomenite!

(1/9) Nostalgični kutak: Listaj dalje >>

Sličice i igračke iz Kinder jaja

nostalgija

Gotovo svako dijete je svoju sakupljačku karijeru započelo igračkama iz Kinder jaja, keljenjem sličica u albume ili svakodnevnim ‘tapkanjem‘ s frendovima iz ulice, kvarta ili škole. U to vrijeme, kada je Jugoslavija uzimala svoje zadnje udisaje, Kinder jaja su polagano počela dolaziti u neke domaće trgovine, a oni sretniji su donosili cijele kutije iz Graza i sličnih šoping-meka. Tih su godina igračke u čokoladnim slasticama (čokolada je uvijek bila samo bonus) još uvijek valjale, a skupiti par komada iz istog serijala značilo je biti glavna faca u kvartu.

nostalgija

S druge strane, sličice su bile daleko popularnije i dostupnije, a ako ništa drugo, svi su se nabacivali genijalnim i nikad prežaljenim Životinjskim carstvom (da, znamo da još uvijek izlaze i albumi i sličice, ali to nije niti blizu onim old school socijalističkim ljepotama naše mladosti). Za vrijeme ratnih godina i neposredno nakon na tržište su se nekako probili i drugi serijali, a zadnja je velika generacija sakupljača vjerojatno bila ona za Svjetsko nogometno prvenstvo 1998. godine. Bio je to svojevrsni vrhunac, a od onda se moglo samo prema dolje…

>> Nostalgični kutak: Listaj dalje (2)

TAGOVIdjeca jugoslavija markice mladost nostalgija pikule skupnjanje sličice stvari koje smo skupljali

Komentiraj