Report

HINT: Ne dugo!

Aside Banners

Nova studija predviđa koliko bi dugo čovječanstvo opstalo u zombie apokalipsi

Iako je i dalje u sferama teške znanstvene fantastike, zombie apokalipsa i dalje golica našu maštu, a nije zgorega pripremiti se za svaki mogući scenarij.

Piše , Objavljeno

Zombie filmovi, serije i igrice su i dalje hit među svim ljubiteljima apokaliptičnih scenarija, a moramo priznati kako smo se i mi često znali uloviti u razmišljanju što bismo učinili da dođe do takvog kaosa. Planovi za preživljavanje već postoje, oružje i oruđe smo nabavili, ali sve to može biti poprilično uzaludno ukoliko se priroda, statistika i određeni splet okolnosti urote protiv nas. Upravo je to istraživala grupa studenata sa Odjela za fiziku i astronomiju Sveučilišta u Leicesteru, koji su željeli izračunati koliko bi čovječanstvo odolijevalo zombie apokalipsi, a rezultate su objavili u Journal of Physics Special Topics izdanju.

Po njihovom modelu, čovječanstvo bi u samo 100 dana spalo na populaciju od svega 273 jedinke, te bi vrlo vjerojatno bilo zbrisano sa lica Zemlje u roku od godinu dana. Pretpostavka jest da svaki zombie pronađe barem jednu žrtvu svakoga dana te da postoji 90% šansa da ju zarazi. Za potrebe istraživanja je korišten SIR model koji se i inače koristi kada se procjenjuje brzina i raspon širenja zaraze, a sam model dijeli populaciju na one koji su podložni infekciji, one koji su zaraženi i one koji su ili umrli ili ozdravili. Tako se dobiva izračun stope širenja zaraze kako subjekti dolaze u kontakt jedni s drugima, a po pretpostavci istraživača, uskoro bi se preživjeli i zdravi našli u situaciji da na jednog od njih dolazi milijun zaraženih, što su šanse koje malo tko može smatrati pozitivnima.

zombie

Ipak, odrađena je još jedna projekcija u kojoj su uračunati određeni faktori koji nam ipak daju malo više šanse, poput stope kojom bismo mogli likvidirati zombije i rađanja zdrave djece. Žrtve bi i dalje bile ogromne, ali ukoliko bismo uspjeli održati populaciju stabilnom dovoljno dugo vremena, postoji vrlo velika mogućnost da bismo na kraju uspjeli uništiti zombie prijetnju i obnoviti čovječanstvo. Samo se nadamo kako ćemo u takvom scenariju mi biti oni koji obnavljaju!

TAGOVIapokalipsa čovječanstvo epidemija preživljavanje zaraza zaraženi zombi zombie

Komentiraj