Report

je ploča, ali drukčija

Aside Banners

Nova vizija Flat Earth ekipe, uključen i Pac-Man!

Piše , Objavljeno

Pobornici Flat Earth pokreta i čitave te, valjda ćemo se ovdje složiti, ipak poprilično sulude teorije proteklog su vikenda imali zanimljivo okupljanje i novosti za javnost. Britanska podružnica ravnozemljaša sastala se u Birminghamu na izvjesnoj konvenciji, gdje je prezentiran novi model našeg planeta. Naime, posljednji dizajn Zemlje je u obliku dijamanta (romba?) s gigantskim potpornim stupovima, čime je dosadašnja teorija o kvadratnoj ploči okovanoj ledom privremeno stavljena u drugi plan. Doduše, pošteno se priznaje kako nije stopostotno sigurno da je zemlja ova dijamantna verzija, ali da je vjerojatno upravo tako.

Posebno je zabavno riješeno prvo i neizbježno pitanje s kojim se susreću, ono o tome kako nikad nitko ne dođe i padne s ruba ovako oblikovanog planeta. Darren Nesbit, istaknuti Flat Earth stručnjak i ujedno kreator ovog modela kaže kako je to zbog svojevrsnog Pac-Man efekta! Naime, jednom kad se zaputite na kraj svijeta i tamo stignete, automatski se teleportirate na drugi kraj svijeta i u drugu vremensku zonu, nešto slično što se događalo u labirintima japanskog arkadnog klasika iz 80-ih. Naravno, gravitacija je sranje, mjesečeve mijene nebitne, drugi okrugli planeti su ustvari samo zvijezde, a sateliti šalju sumnjive slike.

Standardni repertoar odgovora ovih nepopravljivih skeptika vjerojatno vam zvuči potpuno luđački, što je i razumljivo, ali u doba bujanja sličnih paranoičnih teorija zavjera vezanih uz cijepljenje, chemtrailse ili iluminate možda više i nije osobito zabavno gledati kako neki od ovih pokreta rapidno rastu. Srećom, posljedice ovakvih konvencija zasad su samo dobra zabava na internetu, a ne epidemija davno iskorijenjenih bolesti među djecom, ali slika je sad već definitivno zabrinjavajuća.

0 (1)

Čitavoj priči ne pomažu ni poznate osobe koje se javno priklanjaju nekoj od ovih teorija i time dodatno potpiruju vatru u mnogobrojnim potencijalnim pametnjakovićima. Primjerice, poznati Flat Earth zagovornici su Kyrie Irving, Father John Misty, B.o.B, Tila Tequila… i iako se možda ne radi o ekipi osobitih kapaciteta, njihova riječ sigurno neće proći nezapaženo. Po nedavnom istraživanju u SAD-u provedenom na 8 000 ispitanika, samo 66% mladih između 18-24 godine smatra kako je zemlja zasigurno okrugla. Pod pretpostavkom da su trollovi odradili svoje, uzmimo u obzir i eventualnu trenutnu zbunjenost ispitivanjem te da dio ispitanih sigurnim smatra doslovno i jedino ono što može vidjeti svojim očima, činjenica da trećina ispitanih iz bilo kojeg razloga ne može stati iza takve tvrdnje već je dovoljno bizarna.

0

U vrijeme kada ljudi gube povjerenje u institucije i medije te kada su u velikom broju slučajeva revoltirani vlastima i poretkom, na red propitivanja dolaze i činjenice koje smo jednom smatrali neospornima. U svijetu prosvjetljenih skeptika ništa čovjeku od ranije poznato i usvojeno više nema siguran status. Internet, koji je novijim generacijama dao sve, ujedno i daje mogućnost svakome da objavi što god želi, gdje god želi, pod pretpostavkom da nije riječ o govoru mržnje neke vrste, a zatiranje oblina Zemlje i dalje se ne smatra vrijeđanjem. Čak ni vrijeđanjem inteligencije. Od pregledavanja YouTube Flat Earth videa snimljenih u kućnoj radinosti izvjesnog Floyda iz Alabame do montiranja vlastitih limenih raketa koje će srušiti sve postojeće svjetske dogme manje je koraka nego što se isprva možda čini. Jednom kad zagrebete nešto dublje po internetu o ovoj naizgled benignoj teoriji, to će vam postati jasnije. What a time to be alive!

Autor: Bruno Pušić

TAGOVIflat earth internet ravna ploča teorije zavjere zemlja zemlja ravna ploča

Komentiraj