Report

Adrenalinski bacač

Aside Banners

Novi brutalni roller coaster je toliko ekstreman da će srušiti čak deset svjetskih rekorda

Piše , Objavljeno

U svijetu zabavnih parkova vožnje na roller coasterima predstavljaju vrhunac zabave, a zlatno je pravilo kako je brže i više uglavnom i bolje!

coaster 1Uz pohanu piletinu, iracionalni patriotizam i recesiju, Amerikanci su svijetu poklonili i zaluđenost zabavnim parkovima i roller coasterima, divovskim konstrukcijama po kojima se posjetitelji vozikaju u malenim vagonima prkoseći svim zakonima fizike te ostaju živi samo pukim čudom i intervencijom coaster-vila. A kako je neslužbeni moto SAD-a “Brže, više, jače” i kako je njima tamo apsolutno sve neka vrsta natjecanja, svake se godine pojavi neki novi roller coaster koji tvrdi kako je najviši, najbrži, najluđi ili najopasniji. Valravn Birdseye u zabavnom parku Cedar Point u saveznoj državi Ohio se ne mora nikome dokazivati, jer uistinu je čistokrvni rekorder i to u kategoriji padajućih coastera (tijekom vožnje mora postojati barem jedan trenutak u kojem posjetitelji doživljavaju “slobodan pad” pod kutem od 90°) koji će, kada bude dovršen polovicom iduće godine, ponijeti sljedećih deset titula:

  1. Najviši padajući coaster (71 metar)
  2. Najbrži padajući coaster (120 km/h)
  3. Najduži padajući coaster (1 040 metara)
  4. Najviše inverzija na padajućem coasteru (tri)
  5. Najveći pad na padajućem coasteru (65 metara)
  6. Najviša inverzija na padajućem coasteru (50 metara)
  7. Najviše roller coastera viših od 61 metra u jednom parku (pet)
  8. Najviše vožnji u jednom zabavnom parku (72)
  9. Najviše čeličnih roller coaster tračnica u jednom zabavnom parku (15 877  metara)
  10. Najviše čeličnih roller coaster tračnica u jednom zabavnom parku (18 321 metar)

Valravn Birdseye – promo video:

Ovu vožnju gradi poznata švicarska tvrtka Bolliger & Mabillard koja se specijalizirala za roller coastere, a ovo će im biti ukupno 100. takva konstrukcija. Ajde, barem možemo biti relativno sigurni kako ta ekipa zna svoj posao i kako neće dopustiti nikakve pogreške koje bi mogle predstavljati opasnost za posjetitelje. Ipak, i sa svim mogućim osiguranjem, Valravn Birdseye izaziva žešće strahopoštovanje i nekoliko bismo puta promislili prije nego bismo se odlučili baciti na vožnju. Dovoljno je samo pogledati ovaj interaktivni video koji su složili u Cedar Pointu i biti će vam potpuno jasno o čemu pričamo…

Valravn Panoramic – promo video:

Uz Oculus Rift kacigu na glavi, ovo nam je sasvim dovoljno uzbuđenja i stvarno nema potrebe da se ovom čudu izlažemo i u stvarnosti!

TAGOVIcedar point coaster rekorder roller coaster SAD vožnja zabavni park

Komentiraj