Report

braća from raša!

Aside Banners

Novi hit ruske škole prometa: pješaci napadaju automobile!

Piše , Objavljeno

Rusi voze najluđe na svijetu.

Ako ste samo jednom naletili na bilo kakav video uradak snimljen u bilo kojem dijelu najveće zemlje na svijetu ovo nećete pokušavati osporiti. Razlozi zbog kojih je tomu tako su mnogobrojni, ali i nakon što ih sve pobrojite svejedno vam nije jasno što se, pobogu, ovdje događa. Nepoznavanje osnovnih prometnih pravila, pješaci koji se bacaju pod automobile, tučnjave između vozača zbog najmanje gluposti, vađenje palica, noževa pa i pištolja!? GTA je kamilica prije spavanja za ruske kompilacije divljanja u prometu.

Ipak, video koji posljednjih dana trenda po internetu potpuno je sulud čak i za spomenute ruske standarde. Tip ležerno prelazi preko pješačkog, ali odjednom odlučuje uzeti pravdu u svoje ruke (doslovno, ako ste uopće sumnjali) i naučiti neopreznog vozača lekciju. Naravno, gif radnog imena „In Soviet Russia, pedestrian hit car“ instantno je oduševio simpatizere gopnika, slavenskog squattinga i ruske kulture, posebno one prometne. Teško je po ovome što vidimo procijeniti je li deblji kraj izvukla šaka ili hauba, ali kampanja s likovima iz šegrta Hlapića očito nije bila dovoljna da ovaj vozač ispoštuje znak STOP prije ukazanja heroja s konjskim repićem.

In Soviet Russia, pedestrian hit car.

Ruski mentalitet alfa mužjaka s kratkim fitiljem preslikan je i na prometnicama, ali razlozi su ustvari puno dublje prirode. Jaka centralizacija i ogromne razlike čine situaciju u Moskvi prometno paraliziranom zbog prevelikih gužvi. S druge strane, infrastruktura izvan većih gradova nije na nivou i kao što se na nekim snimkama može jasno vidjeti, ceste su u lošem stanju. Istim tim cestama vozači znaju redovno voziti ogromne kilometraže. S obzirom na površinu zemlje često se dogodi da između dva manja grada ima i po nekoliko sati vožnje kroz šumu, bez igdje ičega i koncentraciju je ponekad teško održati na nivou. Suprotno tamošnjem mišljenju, u tome ne pomažu ni vodka, a ni često nepovoljni vremenski uvjeti. Autoškole su u katastrofalnom stanju. Vozačke dozvole dobivaju se s premalim brojem odvoženih sati ili jednostavno kupovinom, a korumpiranost je na izuzetno visokom nivou, uključujući i policiju. Fatalistička ruska narav lijepo se slaže u cijelu tu računicu, a podsjetimo se i da do pada komunizma u Rusiji jednostavno nije bilo privatnih voznih parkova, a da ovi koji su danas na cestama nisu u osobito dobrom stanju. Čast oligarskim iznimkama. Istraživanja idu toliko daleko da je čak 25% ruskih vozača priznalo prakticiranje seksa u vožnji, a u osjetno većem postotku od europskog prosjeka voze prebrzo i/ili pod utjecajem alkohola, ne gledaju semafor i ne vežu se.

Na kraju, ono što sigurno jednim dijelom pojašnjava zašto na YouTubeu postoji toliko nevjerojatnih materijala iz Rusije na ovu temu je i činjenica da vjerojatno nitko na svijetu nema postavljene kamere u vozilima u tolikom broju kao što to imaju Rusi. Sukobi su česti, policija neučinkovita, a za potrebe suda ili izvlačenja love od osiguranja mogu vam pomoći isključivo video dokazi. Upravo zbog polica osiguranja ljudi se u Rusiji redovno bacaju pred automobile, vozači dogovaraju inscenirane sudare, iznuđuju se pare na licu mjesta pod prijetnjama… Dash cams su u državi punoj cenzure postali svojevrsni žanr, praktički jedina platforma koja transparentno prikazuje surovost prometa, ali i života u Rusiji. Ukoliko iz bilo kojeg razloga imate želju sve ovo iskusiti uživo i pritom potrošiti hektolitre goriva, Svjetsko prvenstvo je pred vratima, a Rostov i Nižnji Novgorod smiješe se za manje od 3 000 km.

Autor: Bruno Pušić

TAGOVIbijes promet rusija slaveni vožnja

Komentiraj