Report

Putovanje preko pola svijeta

Aside Banners

Novi ‘Put svile’: Kinezi u promet pustili najdužu željezničku rutu na svijetu

Piše , Objavljeno

Kroz posljednjih se 1 500 godina Kina s Europom povezivala kroz nekoliko “Puteva svile”, a ovaj najnoviji ruši sve rekorde po dužini.

put svileIako će se u povijesnim knjigama najviše pamtiti ona ruta kojom se za trgovinu između Istočne Azije i Europe koristio veliki trgovac Marko Polo, kroz proteklih je 1 500 godina ova trasa mijenjana nekoliko puta i svaki bi put označila velika previranja u svjetskoj geopolitici, a ista je stvar i s najnovijom željezničkom prugom koja povezuje industrijski grad Yiwu na krajnjem istoku Kine sa španjolskim glavnim gradom Madridom. Njezina je duljina nevjerojatnih 9 977 kilometara (četvrtina ukupnog opsega Zemlje), što je značajno povećanje naspram dosadašnjeg rekordera, Transsibirske željeznice i njenih 9 289 kilometara.

I dok su u prošlosti glavnu riječ uglavnom vodile potrebe Europe, sada je manga u gradu upravo Kina, koja ovom rutom želi zavladati međukontinentalnom robnom razmjenom između Europe i Azije. Naime, postalo je preskupo i predugo većinu trgovine obavljati morskim putevima, pa su se Kinezi skompali s Kazahstancima, Rusima i Bjelorusima kako bi ostvarili svoje ciljeve, a ulaganja se mjere u stotinama milijardi dolara. Prvi vlakovi s 80-ak vagona već su krenuli na putovanje do Madrida, a za to će im trebati 21 dan. Kazahstanci obećavaju uložiti još 44 milijarde dolara u idućih pet godina kako bi to smanjili na nevjerojatnih 10 dana!

Novi “Put svile” – reportaža:

Naravno, vlakovi iz Kine će uglavnom prevoziti jeftinu robu iz lokalnih tvornica koja će se u Europi prodavati i za 100 puta veću lovu, a to uključuje apsolutno sve, od prehrambenih proizvoda i odjeće pa sve do potrošačke elektronike (iPhone anyone?). Iz Europe će se pak put Istočne Azije zaputiti vlakovi puni luksuznih dobara poput skupocjenih automobila, dizajnerskog namještaja i vrhunske cuge. Sada je valjda sasvim jasno tko je novi vladar svijeta…

TAGOVIkina madrid marko polo put svile roba transsibirska željeznica trgovina vlak željeznica

Komentiraj