Report

Kao da je pravi auto!

Aside Banners

Novi Teslin Model D pravi je sportski sedan, koji napokon dolazi s ugrađenim autopilotom

Piše , Objavljeno

Elon Musk je predstavio novi model iz svoje linije električnih automobila te nas niti ovaj put nije razočarao. Model D donosi sve ono što je nedostajalo prethodnicima i najavljuje mnoga buduća čudesa!

model DElon Musk i njegovi inženjeri iz Tesle ne prestaju sa stalnim inovacijama svojih električnih automobila pa nedugo nakon izvrsnog Modela S predstavljaju njegovu novu, napredniju inačicu koja se odaziva na ime Model D. “Hm, odazivaju se samo životinje, ljudi i poneki robot, ti neuki wannabe novinaru, a ti tu spominješ nekakve automobile?!“, reći će sada neki pretjerano revni čitatelj, ali sačekajte do kraja teksta da vidite što sve ova zvjerka nudi.

Prije svega, kao i njegov prethodnik, i Model D će dolaziti u tri osnovna modela: obični D od 60kWh (75 tisuća dolara), 85D od 85kWh (85 tisuća dolara) i perjanica klase, P85D (120 tisuća dolara). I dok sam dizajn interijera nije doživio nikakve značajnije preinake, pod haubom prede sasvim drugačija beštija. Umjesto jednog motora odostraga, Model D ima dodatni motor sprijeda, što osim daleko više snage znači i pogon na sva četiri kotača, a posebno je bitno da ovaj ekstra teret ne utječe previše na performanse. Eskimi i naši Ličani će biti iznimno zadovoljni ovom promjenom!

model D3

Najsnažniji model (P85D) sada do stotke udara za samo 3,2 sekunde (kao i McLaren F1) te doseže maksimalnu brzinu od 250 km/h, a s punim će “tankom” moći odvoziti jako lijepih 440 kilometara. Za ilustraciju, to je otprilike udaljenost koju cestom morate prijeći od Zagreba do Splita. Takva se efikasnost postiže izmjenom snage između prednjeg i stražnje motora, a odvija se u milisekundama i djeluje tako da optimalno iskorištava svu energiju. Ovo je vrlo zanimljiva tehnologija koja će vjerojatno značiti mnogo i onima koji Tesline modele mogu samo sanjati te jedva čekaju mitski, ekonomični i odavno najavljeni Model 3.

Tesla Model D – prezentacija:

Druga velika novina je svojevrsni autopilot i sva digitalna čuda koja Teslini modeli prije nisu imali, a sada su zahvaljujući suradnji s Daimlerom standardna oprema. Naravno, još uvijek to nije ona razina da pijani legnete u auto i kažete mu “Vzzzz me na burkkkk!“, ali aktivni cruise control, sposobnost čitanja prometnih znakova i podešavanja vožnje ovisno o njima, automatsko zaustavljanje u slučaju neizbježnog sudara, zadržavanje u vlastitoj traci i slične bolesnoće sasvim su dobar početak. Automobil skuplja hrpu podataka uz pomoć radara, kamere koja prepoznaje znakove, objekte i živa bića te širokopojasnog ultrazvučnog sonara, koji se svi zajedno sabiru i procesuiraju zajedno s navigacijskim, GPS i drugim informacijama u stvarnom vremenu. Halo, trebali bismo Budućnost. A već ste ovdje?! Ekselente!

model D2 model D 1

Što se tiče one priče o odazivanju, dovoljno je samo stisnuti tipkicu u određenom krugu u kojem je Model D “doma” i on će se fino upaliti te laganim tempom dovesti do svog vlasnika. Potapšajte ga po haubi, recite mu kako je “dobar dečko” i kako ćete ga uskoro odvesti na malu vožnju… možda još uvijek ne razumije što to znači, ali kako tehnologija napreduje, doći će i taj dan kada će na ovakve lijepe riječi vas Teslić veselo potrubiti i zavaljati se po blatu…

TAGOVIauto automobil autopilot električni automobil Elon Musk model D tesla

Komentiraj