Report

wow!

Aside Banners

NOVO OTKRIĆE! Putovanje u središte zemlje ipak nije samo plod mašte

Piše , Objavljeno

Izvor: Twitter screenshot

Čudno otkriće dolazi nam iz Kine u kojoj su istraživači otkrili ono što neodoljivo podsjeća na radnju filma Putovanje u središte zemlje…ili je barem najbliže tome. Naime, istraživači špilja otkrili su drevnu šumu koja se nalazi na dnu vrtače, koja bi mogla biti dom nikad viđenim životinjskim vrstama. I za one koji se pitaju, ne, nisu ondje pronašli živuće dinosaure.

U ovoj rupi skriva se šuma koja raste na dnu vrtače s drvećem visokim i do 130 metara. Drevna šuma otkrivena je u ogromnoj vrtači u južnoj kineskoj regiji Guangxi koja se proteže do 192 metra duboko i prostire se na više od 5 milijuna kubičnih metara.

Kineski znanstvenici nagađaju kako bi šuma mogla biti dom jedinstvenim vrstama s kojima se znanost nikada prije nije susrela. Nalazište u Guangxi inače je poznato po ogromnim vrtačama, a među do sada otkrivenih 30, ova je najveća. Nalazište je navodno imalo tri špilje u svojim zidovima i dobro očuvanu primitivnu šumu na dnu.

Vrtače u regiji dio su krških krajolika i nastaju kada podzemne vode otapaju temeljnu stijenu, uzrokujući urušavanje stropa pećinske komore, a da takve pojave postoje mogli smo jednostavno pitati Brandona Frasera ili Dwayna Johnsona koji su se s njima susreli, ako ništa, barem u filmskom studiju.

Ekspedicija je otkrila guste biljke i drveće dok su se spuštali okomito 100 metara u vrtaču. Tim je stigao do dna jame koju je karakterizirala tropska prašuma s drvećem koje se proteže prema gore, raste visoko i tanko, pokazujući vitak izgled. Ekipa ekspedicije pronašla je na dnu jame veliki komad divljeg trputca, kao i rijedak četvrtasti bambus.

Možda nismo dobili otkriće kako se ondje nalaze i dalje živući t-rex ili triceratops kao u filmovima, ali ovo je definitivno potvrda kako na našem planetu postoji još mnoštvo toga što ne znamo i ne poznamo.

TAGOVIotkriće Putovanje u središte zemlje špilja tajanstveno