Report

Indiana Jones zna o čemu se radi

Aside Banners

Novootkriveni ‘izgubljeni grad’ u prašumama Hondurasa krije tajnu misteriozne civilizacije

Piše , Objavljeno

Potraga za legendarnim honduraškim “Gradom majmuna” traje već više od stoljeća, a znanstvenici su sada napokon nabasali na ostatke nečega što bi moglo dokazati kako to mistično mjesto ipak postoji!

prašumaPotraga za mitskim Gradom majmuna ili Bijelim gradom (izvorno La Ciudad Blanca) traje više od stoljeća, a nebrojene su ga ekspedicije i istraživačke skupine pokušale pronaći po neistraženim prašumama Hondurasa, jednog od posljednjih uistinu netaknutih dijelova naše planete, u kojem većina životinja nikada nije niti vidjela čovjeka, a kamoli ga se naučila bojati. Najbliže je tom legendarnom gradu, sagrađenom od bijelog kamena koji u svojim riznicama navodno još uvijek čuva neprocjenjive količine zlata i raznih artefakata, došao ekscentrični arheolog Theodore Morde davne 1939. godine, a sa svoje je slavne ekspedicije donio tisuće raznih predmeta. Ipak, kako bi sačuvao ove prekrasne ruševine od pljačkaša, zakleo se kako nikome nikada neće otkriti njegovu pravu lokaciju, a tu je tajnu ponio sa sobom u grob.

Za razliku od susjednih Maja o kojima znamo praktički sve što trebamo znati, o stanovnicima Grada majmuna se ne zna apsolutno ništa, a sve je još uvijek na razini mitova i legendi. Navodno je sam grad bio cijeli u bijelom (kuće, ceste i druge građevine), a vizurom je dominirao divovski kip majmuna. Njegovi su stanovnici bili toliko bogati da su jeli sa zlatnih tanjura (ili im zlato jednostavno nije predstavljalo nikakvu vrijednost), a svojevrsni je procvat grad doživio tijekom španjolske konkvistadorske invazije kada su u njemu svoje utočište pronašle izbjeglice iz svih krajeva Središnje Amerike. Legenda kaže da se iz ovog zemaljskog raja nitko nikada nije vratio, tako da daljnjih svjedočanstava nema, ali skupina znanstvenika smatra kako je sada nabasala na nešto što bi moglo promijeniti sva naša dosadašnja razmišljanja i vjerovanja!

Skica Grada majmuna po svjedočanstvima Theodorea Mordea

Skica Grada majmuna po svjedočanstvima Theodorea Mordea

National Geographic tako izvještava kako se iz tog prašumskog područja Hondurasa (Mosquitia) nedavno vratila ekspedicija koja vjeruje kako je pronašla izgubljeni La Ciudad Blanca, a svoje tvrdnje temelje na uočenim ravnicama, humcima i ostacima piramida te kamenim skulpturama koje su razasute po cijelom području, a ljudska ih ruka nije dotakla u posljednjih 500 do 1 000 godina! Među artefaktima su i razne posude s indijanskim crtarijama, a sudeći po skulpturi čovjeka-jagura koja možebitno predstavlja lokalnog šamana, arheolozi pretpostavljaju kako se radi o području koje je bilo predviđeno za prinos žrtava.

3D topogradska karta istraživanog područja

3D topografska karta istraživanog područja

Cijelo je područje prvi put locirano još 2012. godine kada su analizama i mjerenjima iz zraka (lidar metoda kojom se “probijaju” slojevi guste šume i mapira samo tlo) ustanovilo kako upravo na toj lokaciji postoji mnogo neprirodnih struktura. Zemaljska ekspedicija je to sada i potvrdila, a iako su sve fino katalogizirali, točne koordinate (budućih) iskopina ne namjeravaju otkriti zbog opasnosti od lopova. Također, za sada je nepoznato tko su točno bili stanovnici ovog naselja, ali stručnjaci iz spomenute ekspedicije pod vodstvom Christophera Fishera idu toliko daleko da tvrde kako se radi o samo jednoj naseobini davno izgubljene i po povijesnim knjigama za sada potpuno nepoznate srednjoameričke civilizacije. A mislili smo kako smo na Zemlji otkrili sve što se otkriti dalo…

TAGOVIarheologija civilizacija honduras izgubljeni grad misteriozno National Geographic prašuma

Komentiraj