Report

Jaki smo, ali ne toliko!

Aside Banners

Objavljen popis zemalja u kojima se duva najviše trave, Hrvatska u zlatnoj sredini

Piše , Objavljeno

Iako volimo misliti da su Hrvati među jačim igračima na području konzumacije marihuane i raznih droga, podaci govore da i tu poprilično kaskamo za velikim svjetskim silama.

marihuana

Bilo da se radi o marihuani, kokainu ili ecstasyju, drogu možete pronaći u gotovo svakom kutku naše planete. Istina, to će vam lakše poći za rukom u razvijenim državama, ali i Afrika i Azija sve više sustižu ostatak svijeta, jer, budimo iskreni, ljudima je sve potrebniji neki način da barem na trenutak zaborave probleme sumorne svakodnevnice. I dalje je najpopularnija “droga” trava, ali svoj veliki povratak na scenu bilježe i neke druge, znatno opasnije i skuplje supstance.

UN je zato objavio svoj godišnji izvještaj o drogama, kojim je obuhvaćena većina uređenih država svijeta, a podaci su dostupni na službenoj stranici United Nations Office on Drugs and Crime. Našlo se tu svačega, od amfetamina do opijumskih derivata, ali mi ćemo se ipak malo više pozabaviti najbližoj nam i najraširenijoj “opuštalici“, marihuani, gdje prvih 10 mjesta po postotku korisnika drže neke prilično neočekivane svjetske države.

Na desetom se mjestu tako našla Republika Češka, u kojoj 9,2% žitelja puši travu. Nije brojka od koje bismo pali na dupe, pogotovo jer je u toj državi marihuana dekriminalizirana, ali i dalje se radi o poštenom postotku populacije. Valja napomenuti da se Češka u zadnje vrijeme nameće kao omiljeno mjesto internacionalnih uživatelja u salati, pa se tako Prag ponekad naziva i novim Amsterdamom!

Republika Češka - Prag je pravo mjesto za sve koji vole zeleno!

Republika Češka – Prag je pravo mjesto za sve koji vole zeleno!

Deveto mjesto pomalo začuđujuće drži Zambija, a najbolje procjene govore da tamo 9,5% populacije duva. Pošto se radi o prilično siromašnoj afričkoj državi, u kojoj službene institucije nisu pretjerano vjerodostojne, neke procjene govore da se ta brojka penje do čak 15,6%, što je mnogo za zemlju u kojoj je trava ilegalna. Ipak, ovdje vjerojatno vrijedi ono pravilo: zelenjavu je najlakše sakriti u džungli!

Osmo mjesto očekivano drži Španjolska, s 9,6% konzumenata, a sedma je Australija, s 10,3% uživatelja “svete biljke“. U obje je ove države marihuana i dalje ilegalna, s tim da je u Španjolskoj dekriminalizirana. Slična je situacija i s Bermudama na šestom mjestu (10,9%), dok je sljedeći veliki skok Kanada na petom mjestu, sa čak 12,2% redovitih duvatora. Valja napomenuti da je u ovoj prilično liberalnoj državi marihuana legalna za medicinske svrhe.

Kanada - pa tko ne bi duvao u ovakvoj prirodi?!

Kanada – pa tko ne bi duvao u ovakvoj prirodi?!

Na četvrtom se mjestu smjestila još jedna afrička država, Nigerija, a najbolje procjene govore o 14,3% populacije opčinjene dimom. Novi Zeland je treći, što će reći da u tom dalekom raju puši 14,6% populacije, a u korak ih potpuno očekivano slijede Amerikaci, s 14,8% herbo-populacije i tendencijom rasta, prvenstveno zbog sve šire legalizacije, ali i kulture koja od ove, naizgled obične biljke, radi raznovrstan biznis.

Na prvom je mjestu, naravno… Jamajka! Tako bi barem pomislio svaki normalan čovjek, ali sa svega 7,21% redovitih konzumenata, ova se otočna država i simbol cijele te vutra-kulture nalazi popilično daleko od velike desetorke. A ako nije Jamajka, onda mora biti Nizozemska, zar ne? Možda, ako podaci od svega 7% konzumenata nisu nekakva kardinalna pogreška. Pa tko je onda taj šampion?!

Vjerovali ili ne, radi se o Islandu! Da, čak 18,3% iznimno otvorenih i progresivnih Islanđana duva, što je uistinu iznenađujuća brojka, pogotovo s obzirom da su praktički izolirani od ostatka svijeta. Marihuana je tamo i dalje ilegalna, tako da je vrlo velika vjerojatnost kako svatko tko se navečer želi malo opustiti, mora zapaliti nešto iz domaće radinosti. Valja spomenuti da i dalje uspijevaju biti prilično uređena i bogata država, koja se nije urušila zato jer joj petina stanovnika uživa u vutri, tako da argumenti o zlima koje donosi ova biljka ponovno padaju u vodu.

Island - hijaoooo, kakva igranka... naduvaš se i onda skok u topli izvor!

Island – hijaoooo, kakva igranka… naduvaš se i onda skok u topli izvor!

Što se tiče naše Hrvatske, s okruglih se 5% nalazimo otprilike na sredini tablice. Tu su negdje i Slovenci (4,4%) i Srbi (4,07%), dok se BIH, Albanija, Crna Gora i Mađarska vrte oko brojke od 2%. Ako ćemo vjerovati tim podacima (koliko god oni možda izgledali sumnjivo), vidi se da u našoj regiji uistinu nema razloga za paniku, pa bi bilo u redu od ekipe s vrha da dopuste tim napaćenim narodima barem trunku opuštanja, bez straha da će završiti u bajbukani na nekoliko mjeseci.

Inače, ovaj UN-ov izvještaj donosi i podatke o nekim drugim drogama, a sve ih malo bolje možete proučiti na ovoj interaktivnoj karti. Mi ćemo samo spomenuti da se amfetamini najviše rokaju u Salvadoru (3,28), dok je Hrvatska na malih 0,8%. Najveće su kokaindžije Škoti (2,4%), a ecstasy je vrlo jak u Australiji (3%). S druge strane, mi se ne moramo brinuti, jer brojke od 0,5, odnosno 0,4% u Hrvatskoj predstavljaju uistinu vrlo mali postotak stanovništva. Neka neka, dok je god zeleno jače od bijelog, ili ne daj bože, žutog, možemo biti zadovoljni!

TAGOVIamfetamin droga kokain marihuana trava UN vutra

Komentiraj