Report

Aside Banners

Oružje budućnosti danas

Iako se svi nadamo budućnosti u kojoj ratova neće biti, u kojoj će ljudska vrsta zanemariti svoje razlike i ujediniti se... sranja se još uvijek događaju.

Piše , Objavljeno

Iako se svi nadamo budućnosti u kojoj ratova neće biti, budućnosti u kojoj će produhovljena ljudska vrsta zanemariti svoje razlike i ujediniti se u društvenom i znanstvenom napretku, kada više nećemo žuditi za materijalnim, kada nećemo imati predrasuda… Ok, sada sam već zabrijao u neki Star Trek film, ali i tamo ima oružja, i tamo se vode ratovi.

Budući da izgleda da bez oružja neće ići, pogledajmo kakve nas novosti očekuju na tom polju. Prije svega, očita je želja svjetskih vođa da ratove budućnosti vode sa što manje ljudskih postrojbi. Zato glavnu ulogu igraju raznorazni robotizirani vojnici.

Roboti

Robotizirana vozila trebala bi smanjiti angažman ljudskih postrojbi i broj žrtava. Njihova je misija Seek and Destroy varijante, dkle, pronaći i uništiti neprijateljska vozila, postrojbe i strateške pozicije. Senzori kojima su opremljeni u stanju su identificirati naoružane i potencijalno opasne mete, dok će čovjek koji njima upravlja putem računala i video veze odlučivati hoće li otvoriti vatru.

Ipak, takva oružja još uvijek nisu dovoljno razvijena, pa pogreške u odlučivanju i komunikaciji mogu dovesti do “revolveraškog” raspoloženja i nekontrolirane vatre.

Metal Storm

Ovo malo ali izuzetno moćno robotizirano vozilo već je testirano u američkom Ministarstvu obrane. Ima četiri bacača granata od 40mm, a njime se upravlja izdaleka putem “naprednog optičkog sustava”. Navodno je vrlo precizan i pokretan, a može ispaliti do šest tisuća granata u minuti.
Njegova glavna namjena je da zamjeni klasično postavljanje granata u tlo, što nakon ratnih sukoba predtavlja velik problem i opasnost za civilno stanovništvo.
Dakle, ovaj se malac fino negdje namjesti, a kada provali bedgajse, opali po njima ogromnim brojema granata.

Talon pokretni robot

Ovaj “simpatični” malac izrazito je opasan madrfaker ispunjava razne zadatke. Od opremanja postrojbi municijom, izviđanja terena, pronalaženja i deaktivacije mina… Spreman je za savladavanje svakakvih terena, noću ili danju, opremljen je s više kamera – u boji, c/b, infracrvenom, termalnom i “zero light” kamerom, biološkim, nuklearnim i kemijskim senzorima, senzorima granata, komunikacijskom opremom, opremom za postavljanje mina… Može biti opremljen robotskom rukom, automatskim oružjem ili bacačem mina.
Najbolje se snalazi u potrazi za minama i eksplozivima, a korišten je i za pronalaženje žrtava napada na WTC u New Yorku.

Samostalne letjelice

Letjelice bez ljudske posade su The Next Big Thing u zrakoplovstvu. U dvije varijante, kontrolirane su putem “daljinskog upravljanja” ili su unprijed programirane kako bi došle do cilja i ispunile zadatak. Svrhu nalaze i u civilnim akcijama – gašenju požara, zračnoj kontroli, nadziranju prirodnih katastrofa, ali primarno se radi o vojnim napravama koje služe za izviđanje ili borbu.

Predator B

Ovaj macan, kažu, vrlo je izdržljiva letjelica namijenjena prvenstveno izviđanju i prikupljanju informacija. Ipak, može nositi i goleme količine naoružanja, što ga čini visoko ubojitim strojem. Može služiti za manje operacije, ali upravljana putem satelitske veze može izvršavati “zadatke” po cijelom svijetu.

Već su debelo u upotrebi, pa su bili korišteni i za vrijeme rata u Bosni kao potporama NATO-ovim postrojbama na tlu, a definitivno su se pokazali korisnima u Iraku gdje su skupili 300 tisuća sati u zraku. Amerikanci ih koriste i za nagledanje jugozapadnih granica.

TIHA

Nisu samo Ameri ti koji će bespilotno krstariti nebom. Pomalo neočekivano, i Turci “konja” za utrku bespilotnih letjelica imaju. TIHA je u razvoju, a čak tri prototipa trebalo bi biti operativno do 2010. godine.
U zraku će moći provesti čak 24 sata, a trenutačna namjena joj je izviđanje i prikupljanje informacija, iako se najavljuje mogućnost naoruživanja, što je za sada potisnuto u drugi plan.

Vojnici budućnosti

Naravno, suvremeno ratovanje ne može u potpunosti isključiti ljudski faktor. I u budućnosti postojati će vojnici ali i na njihovoj se opremi itekako radi.

Od oružja do zaštitne opreme, napredne tehnologije izmjenit će obrambena i napadačka svojstva vojnika, običnih pješaka. Američka vojska koristi se naprednim tehnologijama koje uključuju nanotehnologiju, exoskelete i magnetizirane (magnetorheological) tekućine koje bi trebale štiti Mirka i Slavka iz budućnosti.

Future Force Warrior

Koncept kojeg razvija američka vojska odnosi se na zaštitnu opremu koja će vojnicima pružiti nadljusku snagu i zaštitu. Hi-Tech bioničke uniforme bit će razvijene do 2010. godine, ali dijelovi će biti u upotrebi i prije.

Kaciga – opremljena GPS prijemnikom, radijom i Wi-FI ili LAN mrežom

Nadzor općeg stanja – sloj odijela uz tijelo ipunjen je senzorima koji prate tjelesne reakcije vojnika (krvni tlak, puls i hidrataciju). Informacije se šalju liječnicima na terenu i zapovjedniku.

Tekući oklop – ova “pancirka” izrađena je od “magnetorheological” tekućine (magnetizirana otopina metala) koja se nalazi u tekućem stanju sve dok ne osjeti izvor magnetske snage. Tada se skrućuje u tisućitom dijelu sekunde.

Exoskeleton – sačinjen je od lakih ali otpornih, kompozitnih materijala i sastoji se od komada koji se postavljaju na noge vojnika i time mu pojačavaju snagu.

Ručno oružje

Naravno, vojnici budućnosti neće biti samo dobro zaštićeni, oni će itekako bizti opremljeni da nanose što veću štetu. Laserske i energetske pucaljke definitivno će biti standardna oprema.

Direct Energy oružje

I evo nas na početku priče – u Star Treku! Fazer kapetana Kirka već je stvarnost, oružja obnovljive energije već postoje!

Ok, ne postoje, ali izgleda da smo na pravom putu. U ne tako dalekoj budućnosti pucat će se iz laserskog i “mikrovalnog” oružja. U videu u prilogu možete vidjeti da takva “oružja” već imaju praktičnu primjenu. Koliko smo daleko od fazera? Za sada, prilično, jer oružja takvog tipa još se nisu pokazala pouzdanim.

Za sada, moderna oružja tek su razne izvedbe konvencionalnih. Kao na primjer, puška koja puca iza ugla. U crtićima je bilo dovoljno zavinuti cijev, i stara sačmarica pucala bi u svim smjerovima. Ova pucaljka čini upravo to.

Pucaizaćoška

Video/termalni ciljnik i display omogućavaju vojniku da uoči na nacilja neprijatelja iako ga zapravo ne vidi, a pritom uživa i zaštitu, recimo, debelog zida. Sliku može slati i svojim suborcima. Cijev se savija za 63 stupnja ulijevo ili desno. Na slici je opremljeno 40mm ručnim bacačem granata, ali jednako se može opremiti i oružjem manjeg kalibra.

TAGOVIoružje rat roboti vojska

Komentiraj