Report

Jako zeleno Oslo

Aside Banners

Oslo namjerava postati prvi veliki svjetski grad koji će zabraniti promet automobila

Piše , Objavljeno

Progresivni Skandinavci ponovno rade progresivne stvari, pa tako gradski oci norveške metropole namjeravaju potpuno ukinuti promet automobila.

oslo 1Tko će ako ne bogati Norvežani, koji osim briga oko toga što učiniti s viškom novca u budžetu imaju vremena baviti se pitanjima ekologije i boljeg/ugodnijeg života. Nedavno su izabrani gradski oci iz Zelene stranke (nema komunjara ili ustaša na vlasti? Čudo!) tako krenuli s inicijativom da se do 2019. godine za sve automobile zatvori gotovo cijelo Oslo ili barem njegov širi centar te da jedino vozila za dostavu i posebne potrebe imaju posebnu dozvolu za prometovanje. Osim ekoloških prednosti, tim bi se činom stvorili uvjeti za užitak pješaka i biciklista, a analitičari vjeruju kako bi se ovakve promjene pozitivno odrazile i na ekonomiju, pogotovo lokalne trgovine, restorane i druge uslužne djelatnosti.

oslo

Ovim bi akcijama bilo pogođeno oko 350 000 ljudi i to uglavnom onih koji žive na periferiji ili u predgrađima, ali bi se sve kompenziralo izgradnjom novih 50-ak kilometara biciklističkih staza i stimulacijom javnog prijevoza. Naravno, biti će i onih koji će se buniti na takve promjene, pogotovo zato jer u Norveškoj nije uvijek najugodnije voziti se biciklom na posao, ali s druge strane, žive u Norveškoj pa ono… moraju i oni malo vidjeti što to znači patiti! U svakom slučaju će im biti znatno ugodnije i zdravije udisati nešto svježiji zrak, nego se gušiti u ispušnim plinovima stotina tisuća automobila!

TAGOVIautomobili bicikl centar norveška oslo promet skandinavija zabrana automobila

Komentiraj