Report

Veliko otkriće

Aside Banners

Otkrivena originalna Tolkienova karta Međuzemlja, spominje se i Beograd kao referenca

Piše , Objavljeno

Gotovo 20 godina nije otkriveno ništa bitno ili novo vezano uz J.R.R. Tolkiena, pa je tako ova karta s njegovim bilješkama apsolutno blago!

kartaPovjesničarima i kolekcionarima nema ljepšeg nego kada negdje, u nekakvoj staroj knjizi, ladici ili arhivu pronađu kakvu sitnicu od povijesnog značenja, a upravo se to dogodilo kada je kopiji Gospodara prstenova njegove ilustratorice, pokojne Pauline Baynes, pronađena karta Međuzemlje s Tolkienovim oznakama i opaskama, koja će se kasnije naći u izdanju kuće Allen & Unwin iz 1970. godine. Radi se o vjerojatno najznačajnijem otkriću vezanom uz J.R.R. Tolkiena u posljednjih dva desetljeća, a o tome dovoljno govori početna cijena ovog neprocjenjivog komada povijesti i umjetnosti te nekih osobnih Paulininih bilježaka na skorašnjoj aukciji kuće Blackwell’s: 60 tisuća funti!

Karta koju je Pauline Baynes iščupala iz jedne od starijih edicija Tolkienovog Gospodara prstenova korištena je tijekom njihove suradnje, u kojoj je ilustratorica mnogobrojnim sastancima sa slavnim piscem dogovarala kako će konačna verzija na kraju izgledati. Tolkien, inače poznat kao totalni frik za detalje i vrlo težak čovjek za suradnju, u početku nije bio nimalo sklon njenim idejama, ali je kasnije ipak popustio i dao joj niz opaski i oznaka na samoj karti, i to koristeći prepoznatljivu zelenu tintu.

karta 2

Tolkien tako ispravlja neka imena i daje im alternative, označuje raznu floru i faunu Međuzemlje, te spominje kako je Hobbiton otprilike na istoj geografskoj širini kao Oxford, sveučilište na kojem je pisac predavao. U nekoliko se navrata također implicira kako je talijanski grad Ravenna inspiracija za Minas Tirith (brzim guglanjem smo se u to i uvjerili), a kao druge referentne točke i moguća inspiracija se spominju i Cipar, Jeruzalem te Beograd. Iako ne piše točno u kojem obliku, zanimljivo je vidjeti koliko je Tolkien pazio na takve stvari, ali i kako je gradio svoje fantastične svjetove na mnogim postojećim i ne toliko impresivnim stvarnim temeljima. Je li ovo konačno sve što smo mogli otkriti o ocu fantasya? Nadamo se kako nije…

TAGOVIgospodar prstenova hobit J.R.R.Tolkien karta Lord of the Rings pauline baynes

Komentiraj