Report

Nizozemci idu dalje

Aside Banners

Otvara se prva solarna staza za bicikliste – gdje drugdje nego u Nizozemskoj

Piše , Objavljeno

Već smo navikli na to da Nizozemci prednjače u svemu vezanom uz solarnu energiju i bicikle, tako da nije čudno da upravo od tamo dolazi prva njihova kombinacija.

cestaNakon “lebdeće” staze za bicikliste i pametne autoceste čije trake svijetle u mraku, Nizozemci nam donose još jednu inovaciju koja ima potencijal promijeniti svijet u kojem živimo, a ovaj se put radi o prvoj stazi za bicikliste popločenoj solarnim ćelijama. Početnih će 70 metara ove prometnice u pogon biti pušteno već idući tjedan, a nalazit će se između amsterdamskih predgrađa Krommenie i Wormerveer, kojima dnevno prođe otprilike 2 000 biciklista.

Radi se o pločama s posebnim kristaliničnim silicijskim ćelijama unutar betonskih okvira koje su prekrivene prozirnim ojačanim staklom. Ploče su premazane posebnim sredstvom i nalaze se pod laganim kutem kako bi kiša mogla isprati svu prljavštinu te tako omogućiti maksimalnu iskoristivost, a cijela je investicija koštala 3 milijuna eura (oko 22 milijuna kuna) i u potpunosti je financirana sredstvima lokalne samouprave. Količina dobivene energije nije pretjerano velika (a i manja je za 30% od klasičnih krovnih solarnih ćelija zbog nemogućnosti “praćenja” Sunca), a njome će se moći riješiti potrebe tri kućanstva.

solaroad

Do 2016. godine se u promet planira pustiti još 100 metara, a ako sve bude teklo po planu, predviđa se kako bi u skorijoj budućnosti čak 20% nizozemskih prometnica moglo biti zamijenjeno ovakvim sustavima koji bi proizvodili dovoljno energije za prometnu signalizaciju, punjenje električnih automobila i slično. Ploče su relativno izdržljive, tako da najveći problem predstavlja njihova cijena, ali kada se u obzir uzme podatak da bi, primjerice, zamjena svih prometnica u SAD-u ovakvim panelima bila dovoljna za proizvodnju tri puta više energije od potreba i smanjenje emisija štetnih plinova za 75%, izgleda kao nešto u što se definitivno da ulagati…

TAGOVIbicikli cesta ekologija Nizozemska solarna cesta solarna energija sunce

Komentiraj