Report

Nije loše...

Aside Banners

Ova grafika pokazuje koliko ćete još (statistički) živjeti

Piše , Objavljeno

Iako svaka iduća sekunda našega života nosi i određeni postotak šanse da se on odjednom i završi, statistika nam govori kolika je vjerojatnost da se to i dogodi.

starostKažu kako je očekivana životna dob u Hrvatskoj oko 78 godina, nešto više od toga za žene, nešto manje za muškarce. Iako se ne radi o egzaktnoj znanosti jer svatko od nas može prestati disati bilo koje iduće sekunde, volimo uzimati tu brojku kao referencu za svoje planove, snove i nadanja te ćemo automatski u glavi zbrojiti i oduzeti koliko nam je vremena još ostalo. Negdje između ove dvije istine (život je nepredvidljiv i život je statistička mjera) se nalazi ova grafika, koja prikazuje opseg našeg očekivanog života. Samo namjestite svoj spol i godine i spremni ste saznati koliko još imate!

život

Svaka od ovih padajućih loptica predstavlja mogućnost da bilo koga od nas zadesi neželjena sudbina, a kada se odvrti cijela simulacija dobivamo histogram života (istina, podaci su za SAD, ali sve je to manje-više isto). Naravno, radi se o žešćem pojednostavljenju, ali brojke ipak daju solidnih 70-80% da ću živjeti još barem 40 godina, tako da sam ja poprilično sretan. Istina, kaže i kako su šanse da odem svetom Petru na ispovijed u idućih 10 godina nekih 2%, ali nema brige… s time se da živjeti!

TAGOVIgrafika histogram očekivana životna dob smrt starost statistika život

Komentiraj