Report

Gadna je naša vrsta

Aside Banners

Ova interaktivna karta pokazuje svaku veliku bitku u posljednjih 4 500 tisuće godina

Piše , Objavljeno

Ljudska je povijest prepuna krvavih bitaka i ratova, a o našoj nasilnoj prošlosti (i sadašnjosti) najbolje svjedoče upravo ovakve karte.

bitkaDa je ljudska vrsta agresivna i nasilna znamo čak i bez potrebe da zaronimo glave u povijesne udžbenike i knjige, a dovoljno je samo pogledati vijesti ili dnevne novine i uvjeriti ćemo se kako ne prođe niti dan da se negdje u svijetu ne proljeva krv i da se ljudski životi ne gase bespotrebno. Takva nam je sudbina praktički od samih početaka čovječanstva, a Wikipedia je do sada uspjela sakupiti podatke o ukupno 8 049 zapisanih bitaka diljem svijeta. Naravno, ova je brojka realno daleko veća jer je mnogo tih sukoba (pogotovo onih davnijih) ostalo zaboravljeno od povijesti, ali korisnik Nodegoat je iskoristio materijal koji mu je bio dostupan i stvorio Wikidata Geography of Violence, interaktivnu kartu koja vizualno prikazuje našu krvavu prošlost.

kartaOd ukupnih 8 049 upisanih bitaka, on je uspio izdvojiti svega 2 657 koje imaju jasno definiranu lokaciju i datum “odigravanja”, tako da sve ove silne točkice slobodno možemo pomnožiti sa tri (barem) kako bismo imali malo potpuniju sliku stvarnosti. Davnije su bitke označene svjetlijim točkicama, a one novije tamnijim, a u izborniku na dnu karte možete birati vremenski period u kojem ćete poželjeti sagledati krvoprolića diljem svijeta. Očekivano, najgora je situacija u Europi, koja je kroz povijest bila poprište najvećeg broja bitaka, a u novije se vrijeme rat preslio na Bliski Istok i Jugoistočnu Aziju. Ipak, to na kraju nije niti toliko važno, jer gdje god da se borimo, ne valja! Nadamo se kako će u idućim desetljećima ova karta biti sve manje točkasta i kako će već za naših života doći period kada će biti ostati samo dvije prazne i prekrasne nijanse sive.

TAGOVIbitke interaktivna karta karta krvoproliće mapa nasilje povijest rat sukob wikidata Wikipedia

Komentiraj