Report

Stvarno posebno biće

Aside Banners

Ova je neobična životinja najveća žrtva ilegalne trgovine i izlova sisavaca

Piše , Objavljeno

I dok slonovi, nosorozi, tuljani i tigrovi uglavnom dobivaju najviše pažnje svjetskih medija, jedna druga životinja u tišini doživljava pravi genocid. Vrijeme je da netko kaže nešto i u ime ljuskavaca!

pangolinKroz proteklih su nekoliko desetljeća veliki sisavci kojima je prijetila opasnost od izumiranja dobili prijeko potrebnu pomoć od raznih udruga za zaštitu životinja i medija koji su se uključili u ove akcije, tako da su tigrovi, kitovi, tuljani, slonovi i nosorozi sada u nešto boljoj situaciji nego donedavno. Ljudi su valjda počeli kužiti kako ih krzno divovskih mačaka ne čini prekrasnima nego kretenima, a mljeveni rogovi ili kljove nemaju apsolutno nikakve učinke na zdravlje, plodnost, seksualni nagon ili koja su im već magijska svojstva pripisivali. Ipak, kada nekima svane, drugima smrkne, a nekoliko je skupina životinjskih zbog ovog “pomaka fokusa” s velikih i poznatih sisavaca moralo platiti glavom. Najteže to osjećaju ljuskavci, red sisavaca koji je po svemu jedan od najneobičnijih na planeti, a upravo im zato prijeti vrlo brzo izumiranje.

Ljuskavci ili pangolini su red od ukupno osam različitih vrsta koje nastanjuju područja Afrike i Azije (po četiri vrste na svakom kontinentu), a iako se od njih genološki razlikuju kao majmun od hrčka, najsličniji su daleko poznatijim pasancima. Ljuskavci su plašljive i skrovite noćne životinjice, a svojim dugim kandžama kopaju zemlju u potrazi za mravima i kukcima koje potom hvataju ogromnim tankim jezikom. Cijelo im je tijelo prekriveno debelim ljuskama što ih čini jedinim takvim sisavcem na planeti, a u slučaju opasnosti sklupčaju se u gotovo neprobojnu lopticu i ispuštaju neugodan miris koji tjera većinu napadača. Na žalost, za ljude to očigledno ne vrijedi…

pangolin 2

Iako se ljuskavci već stoljećima love za hranu i u medicinske svrhe, taj je trend u zadnje vrijeme počeo rasti do tolikih razina da su ove životinje doslovno na rubu izumiranja. Zabrane lova i trgovine vrijede za sve zemlje svijeta, ali pošto kilogram njihova mesa košta i do 250 dolara (oko 1 700 kuna), sasvim je jasno kako siromašnu ekipu po Vijetnamu ili Senegalu uopće ne zanimaju nekakvi zakoni i zaštita životinja kada nalete na jedno od ovih stvorenja. Godišnje ih se tako izlovi preko 100 tisuća (tisuću puta više nego tigrova), a osim mesa i juhe od fetusa, najčešća je uporaba u istočnjačkoj medicini.

pangolin 3U ovom genocidu najviše sudjeluju Kinezi i Vijetnamci koji su i najčešći potrošači ilegalno ulovljenih pangolina, a tamošnje je narodno vjerovanje kako jedenjem njihova mesa uz izlječenje od svih mogućih bolesti čovjek dobiva snagu prevladati sve prirodne prepreke (jer ljuskavci, jelte, mogu kopati). Također, vjeruje se i kako prah od njihovih ljusaka pomaže krvotoku, potenciji i plodnosti, što je toliko neutemeljeno i glupo da jednostavno boli. Te su ljuske od keratina što znači kako su praktički isto kao i naši nokti! Na sreću, polagano se počinju pojavljivati inicijative koje se bore da se ove prekrasne životinje spase od izumiranja, a mi se samo nadamo kako još uvijek nije kasno za edukaciju i pumpanje nekih novaca u svrhe ovako plemenitog cilja… pangolin 4life!

TAGOVIilegalna trgovina izlov ljuskavac pangolin sisavci trgovina ugrožena zaštita životinje

Komentiraj