Report

Ne vozi dok piješ!

Aside Banners

Ova mapa pokazat će vam dopuštene razine alkohola za vozače širom svijeta

Piše , Objavljeno

Vožnja pod utjecajem alkohola je jedna od najglupljih stvari koje možete učiniti, ali u većini je zemalja svijeta ipak dozvoljeno popiti čašicu dvije, a negdje čak i pet!

vožnja pod utjecajem

Koliko god nas upozoravali i koliko god mi sami shvaćali kako je vožnja pod utjecajem alkohola opasna, doći će barem jedan trenutak u životu kada se popije koja pivica, te sjedne za volan i zaputi kući. Pa kada ugledamo onu groznu lizalicu i policajca koji signalizira da zaustavimo vozilo, počinje brzinsko prebrojavanje i preračunavanje promila u ovisnosti o tjelesnoj težini, potraga za žvakama i drugi trikovi koji bi nas mogli spasiti poprilične kazne. Na svu sreću, tri pive prije sat vremena nisu nanijele neku veću štetu, pa se brojkica zaustavila debelo ispod 0,5 promila. Ali da se ova ista situacija dogodila u Rumunjskoj ili Ukrajini, stvari bi bile kudikamo drugačije.

Većina se zakona razlikuje od zemlje do zemlje, pa tako i oni o dozvoljenom udjelu alkohola u krvi vozača motornog vozila. U većem dijelu Europe granice su postavljene između 0,4 i 0,6 promila, a samo istočni dijelovi ne toleriraju nimalo alkohola. Sjeverna Amerika i neki dijelovi Južne Amerike, te Afrike i Azije dozvoljavaju svojim vozačima i nešto više promila, dok je najgore stanje u nekoliko afričkih zemalja (Kongo, Etiopija, Ruanda), gdje uopće ne postoje takvi zakoni.

vožnja pod utjecajem

Ekipa s Jalopnika napravila je kartu svijeta s različito obojanim zemljama ovisno o dozvoljenoj količini alkohola u krvi, tako da se malo lakše snaći u toj šumi propisa. Kao malenu triviju dodali su i nekoliko zanimljivosti i kazni za vozače koji prekrše zakon, pa tako nije loše zapamtiti da oni koje murja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima uhvati s imalo alkohola u krvi sigurno dobivaju nimalo ugodno bičevanje.

 

U Hrvatskoj se smije voziti s do 0,5 promila alkohola u krvi, dok ćete za više od toga iskeširati kazne od tisuću pa do 15 somova kuna, dok bi najpijaniji mogli provesti i do 60 dana u bajbukani. Mladi i profesionalni vozači u krvi ne smiju imati niti trunčice alkohola ili tragova opojnih droga.

Uzdravlje i pamet u glavu: rizik vožnje pod utjecajem alkohola NIKADA se ne isplati!

TAGOVIalkohol automobili karta svijeta piva promili vožnja pod utjecajem alkohola zakoni

Komentiraj