Report

Dok se mi mučimo s jednim...

Aside Banners

Ovaj impresivni tinejdžer-poliglot gotovo savršeno priča na više od 20 svjetskih jezika

Piše , Objavljeno

Dok se mi i dalje mučimo s jednim jezikom (olakotna je okolnost da hrvatski stvarno nije lagan jezik), ovaj jedva punoljetni mladić priča na njih čak 23!

timothy

Timothy Doner je uistinu poseban mladić: s jedva navršenih 18 godina on izvanredno priča na čak 23 jezika, što ga čini jednim od najmlađih i najaktivnijih hiperpoliglota na svijetu. Ovaj je pojam obično rezerviran za uistinu maleni broj ljudi koji mogu tečno pričati na više od šest različitih jezika (bez onih fora: “Ja znam 5 jezika: hrvatski, bosanski, hercegovački, srpski i crnogorski!“), a Timothy ih je u samo četiri godine uspio savladati gotovo četiri puta toliko. Apsolutno je nevjerojatna brzina kojom on to rješava, a za naučiti neki jezik dovoljno dobro da na njemu može normalno razgovarati ponekad mu treba svega 7-8 tjedana.

Naravno, ovakvi genijalci ne mogu dugo ostati u sjeni pa je Timothy u vrlo velikom fokusu javnosti nakon što je njegov video na kojem u 15 minuta priča na 20 različitih svjetskih jezika postao viralan. Istina, spomenuta je demonstracija stara dobre dvije godine tako da se može reći kako je Timothy morao malo pričekati za svojih 5 minuta slave, ali YouTube je uistinu ogromno smetlište svega i svačega, tako da… bolje ikada nego nikada! Pogledajte samo kakvo znanje dečko ima!

Timothy Doner – demonstracijski video:

Timothy ipak staje na loptu i tvrdi kako s jezikom nije toliko jednostavno kako se na prvi pogled čini te da treba mnogo truda i učenja da bi se svaki od njih u potpunosti savladao. On tako smatra da tečno govori samo šest jezika: engleski, farsi, francuski, arapski, njemački i hebrejski. Na indonezijskom, pashtu, indijanskom ojibweu ili južnoafričkom xhosi (ono gdje se dobar dio riječi sastoji od “kliktanja“) može komunicirati, ali ipak još uvijek ima određenih problema i trebat će vremena da ih u potpunosti skuži.

Timothy Doner – TedX konferencija:

Nas pak posebno veseli što je u dvije godine od objavljivanja ovih 20 jezika Timothy naučio još tri nova, među kojima je i… hrvatski! Pokušali smo pronaći video s demonstracijom njegovih najnovijih jezičnih osvajanja, ali ništa takvo još nije dostupno. Nadamo se da će Timothy uskoro snimiti kakav novi materijal i pokazati je li naš jezik uistinu toliko težak kako se priča!

TAGOVIgenijalac hrvatski jezici pamet poliglot tinejdžer

Komentiraj