Report

Djuti-fri

Aside Banners

Ovaj je čovjek već godinu dana zarobljen na turskom aerodromu i polagano gubi razum

Piše , Objavljeno

Ako ste mislili kako se ovakve stvari događaju samo u filmovima, varate se. A stvarnost je, po običaju, još čudnija od fikcije!

fadiKada je Tom Hanks 2004. godine u filmu Terminal utjelovio iranskog izbjeglicu Merhana Nasserija, imali smo priliku svjedočiti nevjerojatnoj i krajnje bizarnoj priči o čovjeku koji je gotovo 20 godina proveo živeći na terminalu zračne luke i to zbog činjenice da se tamo našao bez pravovaljanih dokumenata i šanse da dokaže tko je i kamo ide. Iako je bio izbjeglica, Merhan po nekim čudnim pravilima međunarodne zajednice nije mogao biti isporučen tamo odakle je došao, ali nije niti mogao nastaviti put za svoje konačno odredište, već je kao čovjek bez države i identiteta morao ostati na “ničijoj zemlji”.

fadi 1

A ako ste mislili kako je takvo nešto bilo moguće samo u barbarskim 80-ima, varate se. Sličnu kalvariju proživljava i Fadi Mansour, Sirijac koji je prije godinu dana pokušao pobjeći iz svoje ratom zahvaćene domovine i dočepati se Europe. Za razliku od većine svojih sunarodnjaka, nije želio riskirati smrt i deportaciju klasičnim kopneno-morskim rutama, već je sjeo na zrakoplov i odlučio se domoći slobode na taj način. No malezijske su ga vlasti optužile kako putuje pod lažnom putovnicom (iako on to i dan-danas negira) te je prisilno zadržan na jednom turskom aerodromu.

Optužbe su takve da zahtjevaju da Mansour ne smije napustiti zračnu luku, osim u slučaju da se poželi vratiti u Siriju, što ovaj dakako odbija. No kako je već godinu dana zadržan tamo i preživljava u malenoj sobici bez kreveta i prozora te sa tri obroka fast fooda dnevno, polagano gubi nadu, moral i razum. Proklinje dan kada je odlučio krenuti “sigurnijim” putem umjesto da je riskirao kao stotine tisuća drugih izbjeglica koji su već odavno došli do svojih europskih odredišta, a svakim mu je danom sve gore i gore.

Ne znam što bih više radio sam sa sobom. Pročitao sam više od 40 knjiga. Pokušao sam učiti strane jezike. Igram se na mobitelu. Prije mjesec dana to jednostavno više nisam mogao izdržati, psihički. Postao sam gotovo agresivan te se osjećao kao da želim udariti zid. Počeo sam pušiti dvije i pol kutije cigareta dnevno. Do tada nikada nisam zapalio!

Naravno da ovakva situacija ostavlja posljedice na čovjeka, a problem je što turske vlasti imaju malo sluha prema njegovim molbama, čak i kada se u priču uključi Amnesty International. Ipak, sudeći po njegovim posljednjim tweetovima, stvari bi se ipak mogle početi pomicati s mjesta pa bi Turska uskoro mogla riješiti njegovu situaciju. Ne zna se još točno hoće li ga poslati natrag na Bliski Istok ili će mu dozvoliti da nastavi do neke od europskih zemalja i zatraži azil, ali Mansour vjerojatno samo želi otići iz svoje prisilne ćelije. Nadamo se kako će se ova priča završiti pozitivno te će Steven Spielberg na kraju otkupiti njegovu priču i snimiti Terminal 2: Turski praznici

TAGOVIaerodrom izbjeglica migrant steven spielberg terminal Tom Hanks turska zračna luka

Komentiraj