Report

Aside Banners

Ovaj prekrasni Ferrari je procijenjen na oko 200 milijuna kuna – vrijedi li toliko?!

Piše , Objavljeno

Kada neki auto košta milijun kuna, posprdno se nasmijemo i u sebi kažemo kako se neke pokretnine stvarno precjenjuje. A što ako se za automobil traži preko 200 milijuna kuna?!

ferrari 2Potrošiti masu love na rijetke vintage jurilice može uistinu malo ljudi na ovoj planeti, a čak i njima nije svejedno pljunuti par milijuna dolara za motor, četiri kotača i limenu karoseriju. No, tu i tamo se pojavi neki bolid od kojem cure sline svakom kolekcionaru i zaljubljeniku u automobile i koji će pronaći svog vlasnika koliku god mu cijenu vi lupili. U slučaju uistinu unikatnog 1957 Ferrari 335 S Spider Scagliettija, ona je procijenjena na između 28 i 34 milijuna dolara, što će reći negdje oko 200 milijuna kuna. Kada računamo s takvim ciframa, dozvoliti ćemo si manje greške s konverzijama i množenjem…

ferrari 1 ferrari 3

Ono što ovaj model čini toliko posebnim jest njegov uistinu slavan život, poglavito razdoblje između proljeća 1957. i ljeta 1958. godine, kada ga je vozio slavni, kontroverzni i bezobrazni Sterling Moss. S njime je nastupao na Sebring 12 Hours utrci na Floridi, Mille Miglia utrci u Italiji i Le Mans utrci u Francuskoj, završio četvrti na Grand Prixu u Švedskoj, drugi na Grand Prixu u Venezueli i osvojio Grand Prix na Kubi, tako da se ova prekrasna crvena zvjerka uistinu nagledala svijeta.

ferrari 4 ferrari 5

Osim prekrasne i savršeno uščuvane vanjštine, i ispod haube se krije nekoliko iznenađenja. Tvornički je 3,8-litrenski V12 motor s 360 konjskih snaga tijekom 1957. godine zamijenjen posebnim 4,1-litrenskim V12 motorom s 400 konjskih snaga, što je i za današnje pojmove brojka od koje boli glava, a kamoli ne tamo negdje kasnih 50-ih godina prošlog stoljeća! Sve mu ovo dakako podiže cijenu, a sada više nije pitanje hoće li se prodati, već hoće li premašiti magičnu brojku od 30 milijuna dolara. Aukcija će se održati 5. veljače u Parizu, a mi ćemo ju svakako pohoditi u svom svemirskom cepelinu pogonjenom jednorogovim prdcima!

TAGOVI1957 Ferrari 335 S Spider Scaglietti aukcija automobil bolid ferrari formula jurilica luksuz sterling moss

Komentiraj