Report

Oči otkrivaju sve

Aside Banners

Na čemu si ti: Ovako izgledaju oči na različitim drogama

Piše , Objavljeno

Kažu da su oči ogledalo duše, a dobar će poznavatelj droga i njihovih učinaka bez problema prepoznati što je netko konzumirao običnim pogledom na zjenice.

zjenica 2

Ako ste ikada brijali po klubovima ili bilo kakvim partijima i festivalima (pogotovo onima elektronske glazbe), gotovo ste sigurno naletjeli na ekipu spiganih vilica, praznih pogleda i očiju mračnijih od crne rupe te odmah prepoznali da se radi o fajn nadrogiranim osobama. Ako ste pak malo bolji poznavatelj situacije na tržištu ilegalnih supstanci, po samom ćete izgledu zjenica moći prepoznati o kojoj se otprilike drogi radi, a potvrdu možete dobiti promatrajući ponašanje i fizički izgled određenog pojedinca. No, zadržimo se malo na očima…

Ekipa VICE-a je tako odlučila malo prokrstariti berlinskim noćnim klubovima i snimiti lokalne partijanere, to jest njihove oči ovisno o drogama koje su konzumirali, kako bi pokušali saznati može li se po veličini zjenice prepoznati na čemu je tko. Poznato je da neke supstance proširuju zjenice i čine vaše oči gotovo potpuno crnima (midrijaza), a neke ih pak sužuju, što može biti u isto vrijeme jezivo i fora kod osoba izrazito plavih ili zelenih očiju (mioza). I iako su određene osobe na svom primjeru pokazale kako su te tvrdnje točne, stručnjaci su potvrdili da sam izgled očiju ne može biti dovoljan dokaz za to je li osoba uzela kakvu drogu i koju to točno, pošto ima cijeli niz bolesti (epilepsija), poremećaja i unikatnih situacija zbog kojih se zjenice ponašaju “čudno“.

droga2 droga3 droga4 droga5 droga6 droga7 droga8 droga9 droga10 droga11

Upravo se zato niti policijski pupilograf (uređaj sličan naočalama, koji se stavi na lice i mjeri promjer zjenice) ne koristi kao dokaz nadrogiranosti, već samo kao indikator da je osoba u sebe unijela nešto što nije smjela. Pa eto, iako ne možemo sa 100-postotnom sigurnošću tvrditi što je što, na ovim slikama barem možemo vidjeti kako bi oči otprilike trebale izgledati na različitim drogama ako se gledaju ona stara, “narodska” pravila.

TAGOVIdroga kokain marihuana medicina narkoman oči širenje zjenica test trava zjenica

Komentiraj