Report

Dugih 365 dana

Aside Banners

Ovi ljudi proveli su godinu dana u kupoli kako bi simulirali život na Marsu i – nisu baš uživali

Budući kolonizatori Marsa će se susresti s mnogim problemima, a jedan od najvećih bi svakako mogla biti dosada.

Piše , Objavljeno

Kada se odlučiš provesti 365 dana u izoliranoj kupoli usred ništavila havajskog vulkana Mauna Loa, praktički potpisuješ godinu provedenu u zatvoru jer, iako sve to činiš zbog znanosti, doslovno si zatočen. Ipak, šestero znanstvenika se odlučilo na taj korak u sklopu projekta Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS) i sada su napokon završili tu misiju te se pridružili ostatku čovječanstva. Vrijeme koje su proveli u 100-tinjak metara kvadratnih zajedničkog i poprilično asketski uređenog prostora zasigurno nije bilo “vrijeme njihova života“, ali znanost će valjda uspjeti nešto izvući iz toga.

astronauti 1

Cilj njihove misije je bio ustanoviti kakve fizičke i psihičke tegobe očekuju prve kolonizatore Marsa (ili bilo kojeg drugog nebeskog tijela) u relativno kontroliranim, ali isto tako i autentičnim uvjetima. Ekipa je tako dobivala hranu svakih 2-4 mjeseca, sami su se morali brinuti o kisiku i pitkoj vodi, paziti na tjelovježbu i održavanje analitičkih uređaja te povremeno izaći van odjeveni u full astronautska odijela. Komunikaciju su održavali preko interneta i e-maila, ali s 20 minuta odmaka kako bi se simulirala stvarnost slanja poruka sa i na Mars. Osim ovih klasičnih astronautskih zadataka, pratili su i svoje psihičko stanje, a upravo je u tom pogledu bilo najviše problema.

Naime, svi su uglavnom izjavili kako su im najveći problemi bili dosada i njihovi drugi sustanari, jer sasvim je neminovno da nakon nekog vremena dođe do trzavica. Iako su među stotinama znanstvenika izabrani oni uistinu najpogodniji (njemačka fizičarka, NASA-ina liječnica, inženjerka i pilotkinja s MIT-a, francuski astrobiolog, arhitekt sa kineskog sveučilišta i američki hidrolog), događalo se da i oni puknu, ali na kraju se sve ipak završilo bez nekakvih većih problema. Inače, ovo je bila četvrta (i najduža) misija ovog programa, ali rekorder je i dalje sličan projekt koji su Rusi izveli 2011. godine, a koji je trajao čak 520 dana. U svakom slučaju, budući putnici na Mars će morati ponijeti hrpu križaljki i sudokua, jer stvari tamo gore bi mogle vrlo lako postati čupave!

TAGOVIastronaut eksperiment Hawaii Space Exploration Analog and Simulation HI-SEAS izolacija kolonizacija mars misija na mars

Komentiraj