Report

Ceste do pakla

Aside Banners

Ovih 10 najopasnijih cesta na svijetu svakako treba izbjegavati

Piše , Objavljeno

Svaka cesta može biti opasna i smrtonosna ako po njoj voze kreteni, ali ima i onih koje su opasne same po sebi. Sigurno mora postojati neki drugi put!

smrtPostoje opasne ceste, a postoje i one koje u svom podnožju skrivaju stotine olupina i barem toliko ljudskih kostura i koje su po samoj svojoj definiciji ceste do pakla! Ako se kojim slučajem nađete na nekoj od njih, slobodno se zahvalite onome tko vas vozi, izađite iz automobila i krenite hodati u suprotnom smjeru, jer što god vas čekalo na putu vjerojatno je sigurnije nego vožnja po ovim utabanim klopkama. Ako se pak odlučite krenuti na tu avanturu… pa recimo samo “tko preživi, pričati će“!

Old Yungas Road – Bolivija

youngas

Poznata i kao “cesta smrti”, Old Yungas Road se proteže na nekih 60-ak kilometara i okružuje klisure iznad smrtonosnog kanjona, a spaja gradove La Paz i Coroico. Unatoč očitoj opasnosti, ekipa se po ovoj cesti i dalje vozi prilično nonšalantno, pa ih vjerojatno zbog toga u njenom podnožju svake godine skonča prosječno 200–tinjak!

Karnali Highway – Nepal

Karnali Highway – video:

U Nepalu je sva infrastruktura na vrlo primitivnoj razini, a takve su i ceste. Karnali Highway, himalajski “autoput” dužine nekih 250 kilometara, zapravo je blatna i strma ljudolovka koja svake godine odnese preko 50 života, a čak i najveći avanturisti pokušavaju izbjeći ovaj put do pakla i izabrati sigurniju rutu. Tipa, Mt. Everest…

Vitim River Bridge – Rusija

Vitim River Bridge – video:

Tehnički se ne radi o cesti već o mostu, ali recimo da je klasifikacija u ovom slučaju samo formalnost. Prijelaz preko rijeke Vitim u Sibiru zapravo je prastara metalna konstrukcija s trulim drvenim daskama i bez ikakve zaštitne ograde, dovoljno široka taman za prolazak klasičnog automobila. Čovjek bi rekao kako ovdje strada više Rusa nego od domaće votke, ali do sada nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj. Ne znamo kako, ali pretpostavljamo da je stvar u onoj “Bog čuva pijance”…

James Dalton Highway – SAD

james

Problem sa cestama u polarnom krugu jest što zbog velike količine snijega vrlo često jednostavno nestanu ili postaju toliko skliske da se vožnja vrlo brzo pretvara u klizanje. A kada po njima voze višetonski kamiončine, sasvim je jasno kako su nesreće svakodnevica s kojom moraš naučiti živjeti. Znakovitih 666 kilometra puta između arktičkih naftnih polja Aljaske i civilizacije mjesto je na kojem se ne želiš zadržati niti sekunde više od potrebnog.

Commonwealth Avenue – Filipini

commonwealth

I dok se većina cesta na ovoj listi nalazi u nekakvim planinama ili nad kanjonima, Commonwealth Avenue prolazi praktički kroz centar filipinskog velegrada Quezon Citya. S čak 18 traka ova je divovska autocesta ogromno groblje, s doslovno tisućama žrtava svake godine. Bilo da se radi o klasičnim automobilskim nesrećama, bezbrojnim motociklistima koje autobusi i kamioni ne vide te ih jednostavno pogaze ili nepažljivim pješacima, jedno je sigurno – ovdje nitko nije siguran!

Federal Highway 1 – Meksiko

federal

Čak 1 600 kilometara dugačka “autocesta” uzduž poluotoka Baja ima sve ono što jedan horor treba imati: ubojite litice, sklizak šljunak, stijene i blato te hrpu vozača kamiona koji nemaju položen niti vozački ispit, a kamoli nešto više. Tko zna koliko je duša odnijela ova vanzemaljska cesta, ali sigurno je kako je u njenom podnožju posijano mnogo kostiju.

Nanga Parbat Pass – Pakistan

Nanga Parbat Pass – video:

Što očekivati od ceste u Pakistanu nego totalno preuveličavanje riječi “cesta”? Na nadmorskoj visini od nekih 3 000 metara, ovaj je šljunčani prijevoj sve samo ne siguran, a dodatnu opasnost predstavlja činjenica da nigdje nema ograde. One su uistinu nepotrebno zbog čestih urušavanja litica, pa eto… sada vam barem srce može biti na mjestu!

BR-116 – Brazil

br 116

Ova je cesta zapravo prilično nova i kvalitetna, a većina se nesreća na njoj događa zbog promjenjivih vremenskih uvjeta poput jakih olujnih nevremena i naleta vjetra. No sve je to manje-više u okvirima normalnog. Ono što ju čini uistinu smrtonosnom jest što prolazi kroz neka od najsiromašnijih i najopasnijih područja Brazila, gdje bande vode ratove, a cestovni banditi vrebaju nesretne naivce. Ako već morate, projurite tim dijelom što brže možete, a ako vam se automobil kojim slučajem pokvari… pa… sretno!

Stelvio Pass – Italija

stelvia

Jedna od svakako najljepših cesta na svijetu ujedno je i jedna od najopasnijih, prvenstveno zbog zavoja koji vijugaju doslovno kao zmija na Nokiji 3310. Nalazi se na nekih 3 000 metara u talijanskim Alpama i omiljena je među turistima, ali treba paziti, pogotovo za zimskih mjeseci. Jedan krivi pokret na skliskom zaleđenom asfaltu i ideš ravno Svetom Petru na ispovijed!

Kabul-Jalalabad Highway – Afganistan

kabul

Ah, Afganistan, prekrasna kamena pustopoljina uljepšana dugogodišnjim krvoprolićem. Osim što se radi o uskim, šljunkovitim planinskim putićima, iza svake stijene može vrebati kakav taliban sa zoljom, pa se šanse za sigurnim prolazom ovom cestom smanjuju na svega nekoliko postotaka čim ju dodirnete kotačima svog džipa, kamiona ili motora. Idealno za provesti medeni mjesec!

TAGOVIautocesta cesta ekstremno opasno planine put smrtonosno

Komentiraj