Report

Ovih će vam 5 jutarnjih navika pomoći u produktivnijoj rutini! Ovo trebate početi raditi

muškarac na mobitelu prolazi kraj natpisa produktivnost s raznim grafikama za planiranje
muškarac na mobitelu prolazi kraj natpisa produktivnost s raznim grafikama za planiranje Foto: unsplash.com
Produktivnost nije neki nedostižan, urođeni talent, već je vještina koja se razvija kroz stalne navike. Najbolje vrijeme za izgradnju i održavanje ovakvih navika je jutro.

Naime, kvalitetan početak dana može postaviti ton svemu što kroz dan slijedi. Od trenutka kada otvorite oči, jutarnja rutina može vas potaknuti na produktivnost ili vas odvesti u manje produktivnom smjeru.

Svi znamo da jutra nekada mogu biti kaotična, no uvedete li ovih 5 praksi u vašu dnevnu rutinu možete promijeniti i više od samog jutra. Stvaranjem ovih navika možete si poboljšati cijeli život.

Meditacija

Možda meditacija ne zvuči dovoljno ozbiljno, no provedete li nekoliko minuta svakog jutra u tišini koncentrirajući se na disanje, možete smanjiti utjecaj stresa te popraviti koncentraciju i raspoloženje. Gledajte na meditaciju kao način razgibavanja i istezanja mozga prije nego što istrčite u poslovni svijet.

Ona ne treba trajati satima, nekoliko je minuta svakog dana potpuno dovoljno da bi svoj dan kvalitetno započeli i postavili temelj za dnevnu produktivnost.

Postavite prioritete

Vrlo jednostavna metoda koja poboljšava produktivnost jest postavljanje prioriteta. Jednostavno prije nego što započnete s poslom, napravite popis zadataka koje trebate obaviti te ih poredajte po važnosti.

Tako se važnijim zadacima možete pozabaviti ranije u danu, kada je razina energije viša, te ostatak dana pozabaviti se novonastalim problemima i njihovom rješavanju.

Vježba

Vježbanje je odličan način za početak dana i to ne treba biti intenzivni trening. Jutarnje razgibavanje, kratka ruta za trčanje ili yoga, čine čuda. Tjelesna aktivnost potiče protok krvi i šalje kisik u mozak, pružajući tako prirodni poticaj energije.

Vježbanje također oslobađa endorfine, tjelesne hormone za dobro raspoloženje, koji mogu pomoći da započnete dan u pozitivnom tonu. Osim toga, tjelovježba pomaže da razbistrite um što olakšava borbu sa svakodnevnim obvezama i problemima.

Izbjegavajte digitalne smetnje

Mobiteli, tableti, računala i sl. su odlični alati, no velika su smetnja. Zaronite li rano ujutro u svijet virtualnog, možete si poremetiti fokus s onoga što je zaista bitno, a tako si pokvariti i produktivnost u ostatku dana.

Umjesto toga, pokušajte prvi sat svog dana posvetiti nedigitalnim aktivnostima. To može biti vježbanje, čitanje, pripremanje doručka ili jednostavno uživanje u šalici kave u miru. Stvaranje ove navike može omogućiti lakši početak dan s jasnim umom i usredotočenim pristupom, pripremajući vas za dan koji je pred vama.

Uspostavite dosljednu rutinu

Ključ produktivnog jutra leži u dosljednosti. Uspostava jutarnje rutine koju svakodnevno slijedite može pomoći uvježbati mozak da lakše prelazi iz stanja odmora na produktivnost. Bilo da se radi o bilo kojoj spomenutoj navici, dosljednost je najvažnija.

Dakle, stvorite rutinu koja vam odgovara i držite je se. S vremenom će ove radnje postati automatske, što će omogućiti lakše obavljanje zadataka koji zahtijevaju vašu punu pozornost.

Iako spomenute navike zvuče jednostavno, održavanje kvalitetne rutine je najbitnije. Ovo je tajni recept za produktivno jutro, no treba ga se pridržavati dovoljno dugo da postane prava rutina s kojom će porasti i produktivnost.