Report

uzmi i bježi

Aside Banners

Ovime ćeš se trebati oboružati ako (ili ‘kad’) nastupi apokalipsa!

Piše , Objavljeno

Aktualna 2020. godina podarila nam je pandemiju koronavirusa, potrese, poplave, ekonomsku krizu, a pitanje je što nas još sve čeka u narednih pet mjeseci. Apokalipsa? Mnogi ju revoltirano prognoziraju i zazivaju, a nije zgoreg biti pripremljen. Je li dovoljno bilo pogledati sve filmove i serije ove tematike ili će preživjeti samo štreberi? Well, svakako veće šanse dajemo onima koji barem katkad planiraju, a ne trče svako jutro na posao zgužvani dok se guše u psovkama.

Propast ljudske civilizacije. Ok, zvuči dosta dramatično, ali ne znači ujedno i propast ljudske vrste. Znate već kako to ide. Oni preživjeli imaju priliku sagraditi novo, bolje društvo iz temelja, a čovječanstvo je resetirano. Ako mislite da je to misao kojom se oni najbogatiji na svijetu ne bave i kupuju kojekakve bunkere na egzotičnim lokacijama – varate se!

I? Kako preživjeti? U svim pokušajima simulacija, znanstvenim ili pseudoznanstvenim, neke se stvari mogu poprilično izvjesno predvidjeti. Obično u prvim danima govorimo o nestanku električne energije, nakon što se o elektranama prestane voditi dotadašnja briga. Isto će u jednom trenutku početi vrijediti i za internet. To vam u nešto starijim filmovima neće reći. Reći će vam doduše kako je važno pronaći ostale preživjele, što prije oformiti zajednicu jer vam na taj način značajno rastu šanse ove survivor misije. Put vas najčešće u pop kulturnim apokalipsama vodi izvan gradova, u ruralna područja, a ključno je što prije ovladati drevnim vještinama poput drvodjelstva, kovanja i obrađivanja zemlje.

Almost There GIF by memecandy - Find & Share on GIPHY

Naravno, prije nego što budete kušali prve plodove post-apokaliptičnog svijeta, preživljavat ćete na konzervama. Jednom od svakako prvih itema koje vam preporučuje svaki vodič kroz apokalipsu. Neizbježne su i baterije, izvor svjetlosti, topla odjeća i obuća, ruksak, oružje kojim actually znate baratati, nož, uže, prva pomoć i svi preostali lijekovi prije propasti farmaceutske industrije i naravno, VODA. No to je ono čega ćeš se ionako sjetiti i o čemu svi tupe. Mi ćemo ti ubaciti još naših pet aduta. Sretno!

Duct Tape

Da, legendarna neuništiva traka. Teško je reći za što će ti točno trebati, ali znaš i sam da će ti trebati. Uostalom, traka koja se koristi čak i u svemiru tvoj je novi najbolji prijatelj.

Kompas

Nakon nekoliko dana nećeš moći više telefonirati, tvitati ili čitati Idesh. Pametni telefon moći ćeš još nekoliko mjeseci koristiti za GPS (hvala satelitima!), a nakon toga ti ostaje kao kamera i eventualno za igru. Kompas se vraća na velika vrata, bebo!

Alkohol

Možda ga je tlaka za vući, ali prednosti je previše. Kao dezinfekcijsko sredstvo, valuta u trejdovima, a je*iga, nešto će se i popiti valjda.

Maska

Da se razumijemo, ne mislimo na Covid maskice, standardni dio svačijeg asesoara posljednjih mjeseci nego na prave badass gas maske.

Glow sticks

Ok, apokalipsa nije baš Ultra na Poljudu, ali začudilo bi te za što ti sve ova svjetlucava čuda mogu biti korisna u šumskom životu bez električne energije. Nadamo se da nećeš nikad saznati.

TAGOVIapokalipsa pb