Report

Ostavlja bez daha

Aside Banners

Ovo je video Zemlje u najvećoj rezoluciji do sada i apsolutno je fantastičan

Piše , Objavljeno

Svaki put kada vidimo našu planetu iz svemira uhvate nas neki neobjašnjivi žmarci, a sada neki srećkovići u takvim prizorima mogu uživati i u 4K UHD-u!

zemljaBome, čovjek ne shvaća koliko je zapravo mali i naizgled nebitan kada pogleda svoj dom iz gotovo nedostižnih i neprijateljskih dubina svemira. Upravo nam je to omogućio ruski meteorološki satelit Elektro-L koji u stalnoj orbiti iznad Indijskog oceana snima našu planetu s udaljenosti od 40 tisuća kilometara. To nažalost znači da mu je vidljiva samo istočna sjeverna polutka, ali valjda i Ameri ili Brazilci imaju nešto slično što roka njihove kvadrante!

Uglavnom, Elektro-L svakih 30 minuta snimi 121-megapikselnu fotku (11136×11136 piksela) svog područja i to u spektru vidljive i infracrvene svjetlosti. James Tyrwhitt-Drake je uzeo snimke iz perioda od 15. do 19. svibnja 2011. godine i spojio ih u jedan fantastični time-lapse video koji otkriva nikada čišći i vjerniji prikaz naše planete. Video je okačio na YouTube, a sretnici s 4K monitorima ili televizorima moći će uživati i u (potpunom) UHD 2160p prikazu

Planet Earth in 4K – video:

James je pokušao zadržati što izvorniji prikaz, ali je ipak morao napraviti nekoliko kozmetičkih zahvata. Infracrveni signal je promijenjen tako da prigušuje narančastu, a pojačava zelenu boju kako bi se dobio bolji i prirodniji prikaz vegetacije, uklonjeni su mogući artefekti (tipa, odbljesak od Sunca), a slike su interpolirane faktorom 20 kako bi se dobio privid glatke animacije. Na kraju je sve renderirano u YouTube 4K UHD rezoluciju 3840×2160 piksela, dok je izvornik (5568×5568 piksela) dostupan na upit kod autora. No dosta ovih dosadnih tehnikalija… vratimo se snimci naše Zemljice koja se na repeatu vrti sada već vjerojatno 28. put!

TAGOVI4K astronomija meteorološki satelit planeta prikaz satelit svemir UHD video zemlja

Komentiraj