Report

Navali narode

Aside Banners

Ovo se ne viđa svaki dan: Iznimno rijedak 110 godina star električni automobil na prodaju

Piše , Objavljeno

Početkom 20. stoljeća glavni su hit bili parni i električni automobili, a jedan takav old timer je ovih dana stavljen na prodaju. I čak niti ne košta toliko puno!

1905 1Iz današnje je perspektive, kada se 90% svjetskih ratova vodi zbog nafte, teško povjerovati kako je prije samo 100 godina crno zlato bilo totalno nezanimljiva sirovina, a nitko normalan si nije želio kupiti automobil koji je koristio benzin kao gorivo. Em je smrdilo kao u koksari, em su takva vozila bila iznimno opasna i lako kvarljiva, em si za bočicu goriva morao ići kod kemičara. U to su vrijeme najveći hit bili parni i električni automobili, a 1900. godine se svijetom lagano vozikalo čak 30 tisuća kola pogonjenih starim olovnim baterijama. Iz tog vremena potječe i klasični 1905 Woods Queen Victoria Brougham, a jedini takav preostali primjerak se ovih dana prodaje za solidnih 100-tinjak tisuća dolara.

1905 2

Aukcijska kuća Bonhams je ovaj raritet stavila na prodaju na zahtjev njezinog prijašnjeg vlasnika Jamesa E. Cousinsa, a 110 godina star bolid je u fantastičnom i prije svega voznom stanju. Izgrađen je u tvornici Woods Motor Vehicle Companya, tvrtke koja je bila jedan od najjačih igrača onog vremena, a koju su osnovali neki od najbogatijih i najinovativnijih ljudi onog vremena. Godišnje su na tržište izbacivali 500 automobila, ali su 1918. godine ipak propali i to zbog nemogućnosti da se prilagode procvatu benzinaca.

1905 3 1905 5 1905 6

Lijepo je vidjeti kako je iz tog doba preživio barem jedan 1905 Woods Queen Victoria Brougham, koji je i u ono vrijeme bio pravi luksuz za ogromnih 3 000 dolara (današnjih 70 tisuća dolara). Podvozje mu je dužine od 1 829 milimetara s ukupnom masom od 1 179 kilograma. Gotovo svi dijelovi su autentični, osim što je pogonski sustav unaprijeđen modernim baterijama i novim sustavom punjenja. Luksuzni kožni interijer je očuvan u svom izvornom obliku, a postoji i opcija skidanja krova koja ovaj old timer pretvara u kabriolet. Istina, maksimalna brzina od 48 km/h neće vas ostaviti bez daha, ali vjerujemo kako je užitak vožnje u ovakvom vozilu neponovljiv!

TAGOVI1905 Woods Queen Victoria Brougham auto automobil električni automobil luksuz old timer raritet

Komentiraj