Report

Ima i iznenađenja

Aside Banners

Ovo su najbolnija mjesta na tijelu u koja vas pčela može ubosti i da, penis je jedno od njih!

Piše , Objavljeno

Ljudi se dijele na dvije skupine: one koje je pčela već ubola, i one koje će tek ubosti. Da, to je jedno od onih prekrasnih životnih iskustava koje svi moramo proći, a evo i gdje najviše bole!

pčele

Jadnim se pčelicama ne piše dobro: desetkuju ih nametnici, klimatske promjene i širenje ljudskog staništa, a ne izgleda kao da će se situacija značajnije promijeniti u skorijoj budućnosti. Istina, tijekom milijuna godina evolucije ovi su insekti razvili ne pretjerano učinkoviti obrambeni mehanizam, koji se sastoji od bolnog uboda žalcem i neposrednog ugibanja (barem što se tiče pčela medarica). Nije nešto, ali ruku na srce, zna zaboljeti…

Iako ne postoji univerzalno mjerilo boli, pa tako niti one koju nanose ubodi i ugrizi kukaca, većina se ravna prema Schmidtovoj ljestvici, gdje je najmanja vrijednost 1 i označava lagani i gotovo ugodni ubod pčela iz porodice Halictidae, a najviših 4+ označava ugiz mrava-metka, koji se vrlo slikovito opisuje kao “hodanje po vatri s 10-centimetarskim čavlom u peti“. Na toj je skali ubod klasične pčele medarice dobio ocjenu 2, što znači da se radi o značajnom i vrlo neugodnom bolnom osjećaju. No ova ljestvica daje samo odgovor koliko što boli, a još uvijek ostaje pitanje koji dio ljudskog tijela nakon uboda najviše boli?

Taj je dio odlučio riješiti apsolvent Sveučilišta Cornell, Michael Smith, koji se opredijelio na proučavanje ponašanja i evolucije pčela. Kao pokusnog je kunića za ovaj projekt uzeo samoga sebe, te se 38 dana ubadao pčelama medaricama, i to po tri puta u ukupno 25 točaka na tijelu, svaki dan u isto vrijeme. Svaki je ubod (odnosno, bolna reakcija) ocijenjen na ljestvici od 1 do 10, što se pokazalo kao najbolja opcija. Naravno, mladić je prije ovog testiranja morao potpisati hrpu dokumenata kojima potvrđuje da svjesno radi to što radi, te da je sam odgovoran za moguće posljedice, jer ipak, ne možeš baš eksperimentirati sam na sebi kako ti se god sprdne. Zato, ne pokušavajte ovo kod kuće!

karta boli

Rezultati su pokazali da je Smith najslabiju bol osjetio na području lubanje (2,3), srednjeg prsta na stopalu (2,3) i nadlaktici (2,3), što je opisao kao trenutačnu laganu bol koja bi vrlo brzo nestala. S druge strane, veliku trojku najbolnijih mjesta predvodi nosnica (9,0), a nešto manje bole ubodi u gornju usnu (8,7) i penis (7,3). Tu bol čovjek osjeća kroz cijelo tijelo, a njezino pulsiranje i pojačavanje intenziteta nikako ne pomažu. Ovakvo je stanje pogotovo izraženo kod nosnica, čemu je dovoljan dokaz Smithova izjava: “Ako vas pčela ubode u nosnicu i penis, da morate birati, izabrati ćete više uboda u penis nego u nosnicu!” Naravno, ovo su rezultati na osnovu samo jednog čovjeka i muškarca (pitanje je kako bi ženske genitalije reagirale), ali vjerovati ćemo mu na riječ!

bol

Teško je donijeti neke konkretne zaključke zašto neki ubod boli više od drugog. Logika nalaže da više bole mjesta sa tanjom kožom (lubanja) i više neurona (srednji prst), ali u praksi daleko više bole mjesta s debljom kožom (dlan) i nešto manje neurona (gornja usna). Možda je to sve stvar subjektivnosti, možda svaka pčela ima drugačiji otrov, a možda su ovi kukci evoluirali s točno određenim metama na ljuskom tijelu… Ne znamo, ali ako ovoga proljeća i ljeta budete u (ne)prilici, gađajte žalac svojom gornjom, a ne donjom glavom!

TAGOVIbol istraživanje kukci pčele ubod

Komentiraj