Report

Ljubav je mrtva

Aside Banners

Pariz ostao bez jednog od svojih simbola – ‘lokota ljubavi’ s Mosta umjetnosti

Piše , Objavljeno

Danas gotovo svaki grad ima mjesto na kojem ekipa nabada lokote kako bi cijelom svijetu pokazali svoju ljubav, a sve je počelo u Parizu. Tamo sada i završava…

pariz“Lokoti ljubavi” s Mosta umjetnosti (Pont des Arts) već godinama slove kao jedan od najvećih turističkih simbola Pariza, a upravo je u toj svjetskoj metropoli ljubavi započela tradicija stavljanja nezgrapnih metalnih spravica na ograde (po mogućnosti, žičano-mrežaste). Ne samo da su za ovaj melodramatični način iskazivanja vječne vjernosti znali od Kamčatke do Somalije, već su se u mnogim gradovima spontano počela uvoditi slična praksa. Čak i u Hrvatskoj ne postoji mjesto koje drži do sebe, a da nema neki mostić, stup ili ogradu s par (desetaka) lokota i ispisanim “Ana voli Milovana” porukama.

lokoti

Sve je to lijepo i zabavno, ali u Parizu je ovo postao veliki problem na koji razne udruge i aktivisti upozoravaju već godinama, a gradske vlasti neuspješno pokušavaju pronaći način kako ga riješiti. Naime, mnogi lokalci smatraju kako “lokoti ljubavi” nagrđuju njihov grad i oštećuju vrijednu kulturnu baštinu, a konačnu su potvrdu tome dobili prošle godine kada se dio Mosta umjetnosti urušio pod teretom čak milijun lokota težine oko 45 tona! Iako se razmišljalo o nekoliko mogućih alternativa, na kraju je odlučeno kako će se svi lokoti s mosta ukloniti, a proces je započeo ovaj tjedan. Znači li to i kraj ljubavi onih koji su se na ovaj način zavjetovali na istu? Nadamo se da ne, ali ako ste i vi svoj lokot zakačili na tom mostu, možda biste mogli razmisliti o ponavljanju akcije na nekoj drugoj lokaciji… za svaki slučaj!

TAGOVIkultura ljubav lokoti ljubavi most umjetnosti Pariz tradicija

Komentiraj