Report

Opasne limene ptice

Aside Banners

Planirate uskoro na putovanje? Evo koje su najsigurnije, a koje najrizičnije aviokompanije na svijetu

Piše , Objavljeno

Iako je opće poznata činjenica kako je putovanje avionom najsigurnije, ipak postoje one aviokompanije koje biste trebali izbjegavati ili letjeti njima ako baš morate.

malaysiaProšla je godina bila vrlo čudna kada govorimo o kvaliteti aviokompanija i sigurnosti njihovih zrakoplova. S jedne smo strane tako imali svega 19 zrakoplovnih nesreća sa smrtonosnim posljedicama od čak 1,3 milijuna letova (broje se samo komercijalni letovi)), što je za sedam manje nego 2013. Ono što nas pak zabrinjava jest da je prošle godine poginulo čak 1212 ljudi dok je godinu prije život izgubilo svega njih 265. Najveći su krivac tome dvije velike nesreće Malaysia Airlinesa (od čega se jedna može smatrati terorističkim napadom) te nedavni pad zrakoplova kompanije AirAsia čiji se ostatci još uvijek izvlače iz mora oko Bornea, a ove su tri katastrofe zajedno odnijele ukupno 699 života. Ne ponovilo se..

No, bez obzira na sve zrakoplovni promet još uvijek možemo smatrati najsigurnijim načinom putovanja, a kako bismo se osjećali još sigurnije stranica AirlineRatings.com svake godine objavljuje svoju listu onih prijevoznika koje trebate koristiti i onih koje bi bilo bolje izbjegavati. U njihov izvještaj ulazi ukupno 449 svjetskih aviokompanija kojima se daju zvjezdice u rasponu od jedan do sedam, a gleda se cijeli niz faktora: od državnih i međunarodnih revizija i inspekcija preko prijavljenih incidenata i nesreća pa sve do njihove povijesti.

qantasPrvo je mjesto tako ove godine zadržao australski prijevoznik Qantas koji je imao savršenu godinu. Slijede ga redom Air New Zeland (proglašen najboljom avio kompanijom od strane samih putnika), British Airways, Cathay Pacific iz Hong Konga, Emirates, Etihad Airlines iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, EVA Air s Tajvana, Lufthansa, Singapore Airlines i Finnair, a svi su ovi zrakoplovni divovi (uz još 149 komada) dobili maksimalnih sedam zvjezdica. Valja napomenuti kako je napravljena slična lista i za low-cost kompanije gdje prvu petorku čine Aer Lingus, Alaska Airlines, Icelandair, JetBlue i Jetstar, a naša se Croatia Airlines nažalost nije našla niti na jednoj od ovih lista (ima “samo” šest zvjezdica). Nema veze, glavno da nam se zrakoplovi ne ruše nad glavama!

A to se definitivno može dogoditi ako letite nekim od najopasnijih i najrizičnijih aviokompanija na svijetu. Tako je njih 50 dobilo tri zvjezdice i manje, a među njima se ističu Yeti Airlines iz Nepala, Air India Express, ASKY Airlines iz Toga, vijetnamski Jetstar Pacific, tadžikistanski Tajik Air i SpiceJet iz Indije. Naravno, vjerojatnost kako ćete poginuti leteći nekim od ovih prijevoznika i dalje je gotovo zanemariva, ali let bi vam mogao biti iznimno neugodan. A što tek reći za nesretnika koji su dobili samo jednu zvjezdicu?

kam airKam Air iz Afganistana, Nepal Airlines, SCAT Airlines iz Kazahstana i nepalski Tara Air definitivno nisu vaša najsigurnija opcija, a o tome što stručnjaci misle o njima dovoljno govori zabrana letova u zračnom prostoru Europske Unije. Razlozi ovako niskih ocjena uglavnom se pripisuju zastarjeloj i isluženoj floti (ruske krntije), lošim i neredovitim servisima ili brojem prisilnih slijetanja, a u računicu ne ulaze nesreće koje nisu krivica same aviokompanije (poput vremenskih uvjeta ili terorizma). Pa si ti misli kako ćeš do Nepala…

TAGOVIavio kompanije avioni prijevoz sigurnost sigurnost aviona zračni promet zrakoplovi

Komentiraj