Report

Za zamisliti se...

Aside Banners

Pogledajte najbolje i najjednostavnije video objašnjenje klimatskih promjena

Piše , Objavljeno

Još uvijek postoje ljudi koji sumnjaju u globalno zatopljenje, ali možda će ih ovaj video uvjeriti da nam vrijeme polagano istječe.

globalno zatopljenje

U zadnje nas vrijeme mediji sve češće bombardiraju kataklizmičkim naslovnicama i pesimističnim predviđanjima budućnosti čovječanstva i planeta Zemlje, te kao glavni uzrok našeg mogućeg izumiranja navode globalno zatopljenje. Istina, u obzir se mora uzeti da se ponekad malo pretjeruje kako bi se povećala čitanost, ali dovoljno je pogledati uništena prirodna staništa, izumrle životinje i vremenske (ne)prilike da shvatimo kako nešto stvarno ne štima.

Sadašnja se znanstvena zajednica uglavnom slaže kako je čovjek i njegov nagli razvoj u posljednjih 200-tinjak godina glavni uzročnik globalnog zatopljenja, te da smo svi mi odgovorni za moguće katastrofalne posljedice. Jedna manja skupina istraživača i vrlo veliki dio običnog građanstva pak smatra da je sve to jedna velika glupost, te da se jednostavno radi o sasvim prirodnom klimatskom ciklusu. Možda bi nam to bilo lakše za probaviti, nego priznati vlastitu krivnju za postojeće stanje, ali kada pogledamo jedan ovakav video, postaje jasno da je sva odgovornost na nama.

Climate Change – kratki animirani video:

Kratki video nastao u suradnji Joss Fong, Provincia Studia i TED-Ed organizacije na vrlo jednostavan i efikasan način objašnjava kako i zašto dolazi do klimatskih promjena, uspoređujući našu atmosferu s igrom Tetris. U toj su usporedbi molekule CO2 u atmosferi analogne kockicama, koje se u normalnim uvjetima slažu jedna na drugu, ali i periodički nestaju. Sada je pak situacija takva, da se kockice slažu jedna na drugu, ali ‘igrač’ nikako ne uspijeva razbiti redove, pa cijela igra lagano odlazi kvragu. A svi oni koji su igrali Tetris znaju što to znači… s tim da kada govorimo o Zemlji, nemamo mogućnost restarta!

TAGOVICO2 globalno zatopljenje priroda tetris zagađenje zemlja

Komentiraj