Report

HRVACKA JE NAJVEĆA

Aside Banners

Pogledajte stvarnu veličinu zemalja: lažu nam od osnovne, Grenland je k’o crno pod noktom

Piše , Objavljeno

Napokon imamo alat s kojim ćemo dokazati da je Grenland patuljasta zemlja koja ne služi ničemu. Neće nas nitko više lagati.

Zemljopisne karte su nas oduvijek veselile, bez obzira bile one političke, reljefne ili ilustrirane s nekoliko stickera koji svijetle u mraku. Glavni problem sa zemljopisnim kartama je taj što su nam uvelike stvorile probleme s percepcijom određenih površina.

By Strebe - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16115307

Uzrok svih zala!!!
By Strebe – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16115307

Zemljopisne karte imaju ogroman problem – prikazuju okruglo tijelo na ravnoj površini. Očekivano je da će doći do distorzija u veličini. Flamanski geograf Gerardus Mercator je još u 16. stoljeću napravio kartografsku projekciju zemlje koja je postala (i ostala) standard. Inače ne preispitujemo karte, ali boli nas srce kad se sjetimo Ahilove pete kartografskih projekcija.

Što više idete prema polovima, karta iskrivljuje prikaz pa Grenland izgleda gotovo jednake veličine kao Australija. Neki Mercatorovu kartu smatraju i rasističkom jer se sjevernoameričke i euroazijske zemlje čine mnogo većima nego što ustvari jesu te se Mercatorova karta smatra zastarjelim simbolom kolonijalizma.

Na Mercatorovoj projekciji je Grenland veći od Afrike. A pazi vamo – površina Afrike je 30.4 milijuna kvadratnih kilometara, a površina Grenlanda 2.2 milijuna kvadratnih kilometara.

The True Size je sajt KOJI OBOŽAVAMO!!!

Ako želite vidjeti stvarnu veličinu država, bacite sve karte koje imate na raspolaganju i posjetite The True Size sajt.

Sajt je inspiriran epizodom Zapadnog krila. Volimo i mi Sorkina, ali nas nikad nije potaknuo da napravimo nešto produktivno – vjerojatno jer smo zapeli u bingewatchanju svih njegovih (ne)djela. Drago nam je da je netko odlučio biti produktivan zbog jedne TV serije. Citiramo čitav govor iz West Winga koji tvrdi da sama kartografija može izobličiti naše poglede na svijet.

When Third World countries are misrepresented they’re likely to be valued less. When Mercator maps exaggerate the importance of Western civilization, when the top of the map is given to the northern hemisphere and the bottom is given to the southern… then people will tend to adopt top and bottom attitudes.

Mercator maps exaggerate the importance of Western civilization, when the top of the map is given to the northern hemisphere and the bottom is given to the southern… then people will tend to adopt top and bottom attitudes.

Na The True Size karti možemo usporediti veličinu bilo koje države s ostalim zemaljskim masama tako što prozirnu državu mičemo po čitavoj mapi.

Grenland na Grenlandu je zaista impozantan

Grenland na Grenlandu

Grenland na sjeveru Afrike izaziva smijeh i nevjericu

Grenland u Africi

Ono što nas je iznenadilo je Brazil! Heeeej… prokleti Brazil. Ako pomaknete Brazil bliže Europi, uočit ćete kako mijenja svoju veličinu i kako nas sve jede.

Svi stanemo u Brazil

Brazil i Rusija – lice u lice

Nije rusija toliko velika

Rusija nije toliko velika kao što nam karte sugeriraju tj. “Afriko, sestro, sve su ti uzeli”

Rusija u Africi

Antarktika je na kartama ogromno bijelo prostranstvo, a stavljena preko Afrike je nitko i ništa. Afriko, sestro, sve su ti uzeli PART 2

Antarktika brate

Kina, Indija i SAD (bez Aljaske) stanu u Afriku. Afriko, sestro, sve su ti uzeli PART 3

Screenshot_12

Susjedima možete trljati sol na ranu

Screenshot_11

Ako se preselimo na Grenland, napokon ćemo biti velika država kako su nam i obećavali. “Ne može nam niko ništaaaaa…”

Ako se preselimo

Poigrajte se s The True Size, nećete požaliti.

Osim ako ste čitav život proveli vjerujući u nešto što nikako nije istina. Zapitate se – oko čega nam još lažu? Što ako Big Mac s reklame nije jednake veličine kao onaj stvarni?

TAGOVIgeografija karte true size zemljopis zemljovid

Komentiraj