Report

Ostavlja bez daha

Aside Banners

Polarna svjetlost izgleda još bajkovitije kada se gleda iz svemira

Polarna svjetlost je jedna od najfascinantnijih pojava oko naše planete, a niste ju u potpunosti doživjeli ako ju niste vidjeli iz svemira!

Piše , Objavljeno

Biti astronaut ima mnoštvo pogodnosti. Možeš dobiti pivu za džabe, sve se ženske pale na tebe, a tu je i ta sitnica da si jedan od šačice ljudi koji su dobili priliku brijati po svemiru. Osim što svakodnevno gledaju zlokobnu tminu svemira i mogu se zadubiti u razmišljanja o prolaznosti života i našoj vlastitoj nevažnosti u tom beskraju kozmosa te sigurno tu i tamo nalete na koju vanzemaljsku letjelicu, astronauti imaju i fantastičan pogled na našu planetu i sve prekrasne promjene kroz koje ona prolazi. Jedna od njih je svakako i polarna svjetlost (bila ona aurora borealis ili aurora australis), a astronaut Jeff Williams, koji trenutno glavinja na ISS-u, je snimio (tehnički, samo je tweetao ono što su kamere na postaji snimile) ove fantastične prizore.

Da ti mozak stane, koliko je bajkovito. Naravno da ih se može vidjeti i sa Zemlje, ali ovako iz svemira je uistinu poseban doživljaj. Inače, polarna svjetlost nastaje kada se struje vruće plazme sa Sunca odbijaju o Zemljinu atmosferu zbog njezinih magnetskih svojstava te pobuđuju neutralne čestice (uglavnom atomi kisika) u njoj, što pak uzrokuje njihovo isijavanje. Ova je pojava vidljiva kada su magnetske oluje iznimno jake, a osim na Zemlji posebno su jake na Jupiteru te se vjeruje kako ih podržavaju i Mars i Saturn. Eh, jednom ćemo ih i od tamo gledati…

TAGOVIastronaut aurora australis aurora borealis ISS jeff williams polarna svjetlost svemir zemlja zračenje

Komentiraj