Report

treba delat'!

Aside Banners

Kakvim se poslovima bave superheroji

Piše , Objavljeno

Superheroje volimo jer su super. Ipak, i heroj mora zaraditi za kruh, stanarinu i pokoji gadget, pa im ne preostaje ništa drugo nego da se prijave na burzu i nađu posao. Evo u kakvim su se karijerama našli.

Volimo ih jer spašavaju svijet od propasti, razvaljuju dupe zlikovcima, brane djeve u nevolji, opće sa zgodnim ženama, koriste najkul vozila, nerijetko imaju i solidan smisao za humor. Lete, imaju superkul špilje za chillanje s ekipom, pucaju lasere iz očiju, otporni su na metke, motaju kretene u paukovu mrežu… Možemo do ujutro nabrajati njihove nevjerojatno opake sposobnosti, no njihovi kreatori svejedno su se koliko-toliko potrudili napraviti ih ljudima od krvi i mesa pa i naši mili superjunaci moraju nekako zaraditi pokoji dolar, kako bi poplaćali račune i imali ponešto sa strane za kruh, mlijeko, paštetu, gel za kosu, novu jaketu i album omiljenog benda. Da, to su totalno stvari na koje superheroji troše pare.

Odvjetnici

Budući da vrckav proces koji nazivamo studiranjem upravo obavljam na Pravnom fakultetu, činjenica da su ovi likovi taj proces priveli kraju u mojim očima već ih čini superjunacima. Sve ostalo što rade zapravo je samo bonus.
Doduše, riječ je o dnevnom poslu koji, ako nas zlobni odvjetnici čitav život ne varaju, zauzima dobru većinu dana te zahtjeva rad i izvan propisanog radnog vremena. Nejasno je kada se stignu preobući u kostim i izlemati sve te zle frajere, no okej, pretpostavljamo da se i to da izvesti ako pijete jako puno kofeina. Stvarno jako puno kofeina.

matt murdock daredevilMatt Murdock je prilično uspješan odvjetnik, široj publici možda je ponešto bolje poznat pod imenom Daredevil – tip koji ne vidi, no zato ima nadljudski izoštrena ostala osjetila. Ujedno i tip zbog čijeg utjelovljenja na filmu Bena Afflecka dan danas mnogi zajebavaju. Nije to bio baš dobar film. Ono što nas prilično muči kod Daredevilovog odvjetništva jest činjenica da ozbiljniji slučajevi na sudu znaju imati i po nekoliko tisuća stranica, koje on pretpostavljamo, mora čitati na Brailleovom pismu. Doduše, dosta je fino što, zahvaljujući svojim „nabildanim“ osjetilima, prilično lako može shvatiti kada netko laže.

Drugi poznat odvjetnik među superherojima je ženskog spola – riječ je o dami po imenu Jennifer Walters, odnosno opakoj She-Hulk, jednoj od najutjecajnijih odvjetnica u fikcijskom univerzumu, koja je s lakoćom rješavala slučajeve s kojima bi bilo koji običan odvjetnik imao poprilično muke. Trudimo se vjerovati da je to uistinu zbog njenih odvjetničkih sposobnosti, a ne jer se optuženi ne usude prigovoriti kako im ne bi polomila noge. Među njenim klijentima bili su Dr. Michael Morbius, Speedball, Danger Man, Spider-Man, Hercules i druge face.

Drugi odvjetnici superheroji vrijedni spomena su: Kate Spencer (Manhunter), kao i Helena Wayne (Huntress, kćer Batmana i Catwoman).

Novinarstvo

Tvorci superjunaka očito nisu svjesni kako mi novinari zapravo sjedimo lisicama vezani za stol u zamračenim i hladnim podrumima u prosjeku 15-ak sati dnevno, a urednici nam bace pokoju konzervu hrane ukoliko smo te sreće da je članak koji smo napisali sakupio više od parsto tisuća klikova.

U njihovom idealnom svijetu, bivanje novinarom znači da frajer može svakog trenutka izletjeti iz ureda i ne odgovarati nikome ukoliko preda priču na vrijeme. A ako ni to ne uspije, jebiga, malo se našali s urednikom, popiju koju ljutu i sve će biti u redu.

clark kent supermanNašem Supermanu, odnosno njegovom alter-nitko-me-u-svemiru-ne-prepoznaje-s-naočalama-egu, Clarku Kentu, rad za Daily Planet omogućava da dozna najvažnije vijesti prije ostatka javnosti, a zbog posla nitko ne pomisli da je učestalo na mjestima zločina zbog toga što je čudak kojeg to neprimjereno uzbuđuje. Svoj posao novinara Superman, idealist i divna osoba kakva je, vidi kao način da istina dospije i do malih ljudi. Iako zahvaljujući svojim moćima može sam pokriti valjda sve priče ikad, najčešće pušta Lois Lane da odradi one najvažnije. Nismo sigurni jeli to također zbog toga što je divna osoba, ili samo zbog toga što Lois ima sise.

peter parker spidermanDobro nam poznati Peter Parker je fotoreporter koji radi za novine, pa se činilo okej i njega uvaliti u ovu grupicu. Šef nije najzadovoljniji njegovim radom, no Peter uspijeva zadržati posao jer je faca kojoj uspijeva ono što nikome drugome ne polazi za rukom – fotografirati Čovjeka-Pauka. Zarađivanje od modeliranja samom sebi – ide li bolje od toga? Ne mora podnositi retaja od fotografa koji mu naređuje da „BUDE TIGAR!“, a pod odijelom nitko ne vidi je li složio duckface.

Novinari koji u slobodno vrijeme spašavaju svijet također su i Rex Graine (Mr. A) te Vic Sage (The Question).

Medicina

Tijekom dvadesetinešto godina, koliko koračam ovom vrckavom planetom, promijenio sam nekoliko doktorica, a sve su bile stare, neprivlačne i pomalo dosadne. Jedna je imala golem madež ispod nosa, drugu je uzbuđivalo propisivanje antiobiotika, treća nikad nije djelovala kao da zna što radi. Uglavnom, još sam živ i više-manje zdrav, pa su žene valjda ipak solidno odradile svoj posao, no eto, neki pacijenti očito imaju privilegiju da su njihovi doktori ujedno i superheroji. „Hej doktorice, polomio sam ruku i kašljem krv, ali zajebi to, ispričaj mi koliko si kriminalaca sinoć pretukla i šta ima novog s Betmenom.“ Kako bismo se samo divno slagali.

Kad vam crvenokosa djeva Jean Grey, jedna od osnivačica X-Mana, kaže da pijete dvije tablete dnevno, nije upitno hoćete li to i učiniti – ne želite naljutiti tu ženu. Hank McCoy, poznatiji kao Beast, glavni je doktor spomenute ekipice X-ljudi, a Doctor Strange čovjek je kojem su se brojni drugi heroji obraćali za medicinsku pomoć. Onda mu je profesija dopizdila, pa se počeo baviti magijom i misticizmom – zabavna promjena profesije, priznajemo. Kad nabrajamo doktore, na pamet lako padne i Dr. Doom, no vjerujemo kako je ipak riječ o tipu kojem se nije najmudrije obratiti za savjet oko prehlade.

Znanstvenici

Super je imati fleksibilno radno vrijeme. Posebno kad vam je sporedna aktivnost, ona od koje najčešće ne zarađujete novac, spašavanje svijeta. Znanstvenici tako u bilo koje vrijeme mogu navući bijelu kutu , svratiti do laboratorija i igrati se kemikalijama, stvarati nove, opake izume, uzgajati nove vrste… Što god već ti tipovi rade.

Da krenemo nabrajati superheroje znanstvenike, prilično je moguće da bi se tekst protegao na još četiri stranice ovog Word filea u kojem je pisan. Uistinu ih poprilično ima, a pisci su pokrili i fascinantan broj grana: biokemija, molekularna biologija, fizika, genetika, matematika, kvantna mehanika, roborika, inžinjerstvo i biotehnologija – samo su neke od grana koje ova ekipa ima u malom prstu. Doduše, čitajući stripove, možemo zaključiti kako je nepažnja kod kompliciranih pokusa nekad najbolja stvar ikad, jer superkul nadljudske sposobnosti dobivate upravo kad pokus ode u neku stvar i vaš život završi u izravnoj opasnosti. O tome nam najbolje mogu posvjedočiti šjor Bruce Banner (Hulk), Barry Allen (Flash) te Jonathan Ostermann (Dr. Manhattan).

Svejedno, upravo ova branša zaslužna je za brojne relevantne izume i otkrića kojim su na jedan ili drugi način olakšali sebi ili kolegama borbu te poboljšali svijet. Onaj fikcijski, očito.

Predsjednik tvrtke/milijarder/playboy

Noseći bez dvojbe najteži križ od svih zanimanja, ova ekipa mora se nositi sa silnim milijardama dolara na računu, povremeno donijeti pokoju odluku za tvrtku, ispijati skupe viskije s lijepim damama te lomiti kosti kriminalcima. Dakako, najčešće za sve te nule na svojim bankovnim računima uopće nisu sami zaslužni, već su moćne tvrtke naslijedili od očeva. Život uistinu zna biti prilično zajeban.

Dva najpoznatija primjera bez razmišljanja su Bruce Wayne te Tony Stark, dva momka koja su, unatoč zajebanciji na račun fascinantne lakoće kojom su došli do krda para, ipak poprilično dobri predsjednici koji su uspješno nastavili poslovanje svojih tvrtki te ih čak i proširili.

Tony je kroz godine naišao na nekolicinu problema u biznisu, a borio se i s alkoholizmom, no njegova tvrka Stark Industries preživila je sve brodolome. Tvrtka, osim što proizvodi mnoštvo tehnološki naprednih uređaja za dobrobit planete, također omogućava našem Željeznom Čovjeku da konstantno unaprjeđuje svoje odijelo.

Brucea Waynea javnost nekada zna percipirati kao plejboja koji se rasipa očevim novcem, no tip je zapravo pomogao proširenju Wayne Industriesa na… Pa valjda svaku branšu i svaki kutak poznatog svemira ikad. Wayne Technologies, Wayne Healthcare, Wayne Aerospace, Wayne Pharmaceuticals, Wayne Foods, brend je očito poprilično uspješan, što našem vitezu tame daje dovoljno alibija za ugurati brojna istraživačka postrojenja u kojima se razvijaju nova oružja, oprema i slično. Fino je kako frajeri uspješno obavljaju posao, a dio prihoda koji na taj način dobivaju ulažu kako bi bili još opakiji superheroji.

U ovu divnu kategorijicu spadaju također i Oliver Queen (Green Arrow) te Don Diego de la Vega (ne možeš ne spomenut Zorroa u članku).

TAGOVIposlovi superheroj superheroji

Komentiraj