Report

Dolazi s flux capacitorom

Aside Banners

Povratak u budućnost: Uskoro bi mogla krenuti proizvodnja “novih” DeLoreana

Piše , Objavljeno

Jedan od vjerojatno najkultnijih automobila ikada bi uskoro mogao doživjeti novu mladost, pa bi po cestama moglo voziti mnogo više DeLoreana.

deloreanDeLorean DMC-12 je bez imalo sumnje pravi kult od automobila, barem ako se pita filmofile. Iako nikada nije u potpunosti zaživio te je proizvedeno svega oko 9 000 komada, ovaj je neobični dvosjed ušao u povijest zahvaljujući pojavljivanju u serijalu Povratak u budućnost, svevremenskom klasiku u kojem je odigrao ulogu svojevrsnog vremenskog stroja. S godinama je njegov kult rastao, da bi danas dobro uščuvani primjerci dosegli i višemilijunske cijene.

Pošto je DeLorean Motor Company propao davne 1982. godine, nije bilo moguće nanovo pokrenuti proizvodnju i zadovoljiti želje hipstera i nostalgičara, sve dok tvrtka nije reaktivirana početkom ove godine. Sljedeća prepreka koju su morali prijeći je dobivanje dozvole za proizvodnju replika kultnog DMC-12, što ne bi bilo moguće da ne postoji rupa u zakonu koja dopušta takvu proizvodnju tvrtkama koje imaju ograničenu brojku isporučenih proizvoda. Na isti način je moguće proizvesti “nove” Shelby Cobre i ’65 Mustange, a sada će se to moći i s DMC-12!

delorean 1

DeLorean Motor Company će se u početku fokusirati na restauraciju postojećih DeLoreana, a s vremenom će se prebaciti i na proizvodnju. “Novi” će model izgledom biti gotovo jednak originalu, a najveće će se promjene dogoditi ispod haube. Suvremeni motori koji zadovoljavaju sve uvjete sigurnosti i ekološke standarde koje nameču zakonodavne agencije su svakako obveza, a usput će se poraditi i na performansama, tako da će dosadašnjih 130 konjskih snaga biti zamijenjeno inačicom motora koji ih proizvodi između 300 i 400! To će zahtijevati i nešto veće gume (skok s 14/15 colnih na 17/18 colne), a sve bismo ovo mogli po prvi put vidjeti već početkom 2017. godine. Cijena? Između 80 i 100 tisuća dolara. Sitnica!

TAGOVIauto automobil back to the future delorean DMC povratak u budućnost restauracija

Komentiraj