Report

Urota!

Aside Banners

Prava istina o isteku roka trajanja namirnica i zašto je sve to jedno veliko s*anje!

Piše , Objavljeno

Negdje i nekako tijekom posljednjih 50 godina nas je netko uvjerio kako se moramo pridržavati rokova trajanja namirnica, a mi naivci smo totalno popušili foru.

rok 1Većina nas će prilikom konzumacije neke namirnice, prvenstveno svježeg voća i povrća, mlijeka i mesnih proizvoda, vjerojatno prvo pogledati rok trajanja. Ako je on istekao, pa makar i u ponoć prije 5 minuta, mnogi od nas će taj proizvod baciti, jer nas je netko nekako uspio uvjeriti kako je sve čemu je istekao napisani rok trajanja mjesto u smeću, a ne u našem želucu. Naravno, o tome baš ne razmišljamo dok s milijunima drugih ljudi diljem svijeta bacamo milijarde dolara vrijedne hrane, ali uistinu ne postoji nikakva opasnost da nam se dogodi nešto loše. Dobro, možda može boljeti želudac od pokvarenih plodova mora ili namirnice koja je već počela trunuti, ali od mlijeka ili salame kojoj je jučer “istekao rok trajanja” nitko nikada nije umro. Da je, imali bismo znatno veći problem…

Rokovi trajanja – video:

Kako je to ljupka Carmen Angelica sa Crackeda slikovito objasnila, ti rokovi trajanja ne znače mnogo, nisu regulirani kvalitetno i svaki ih proizvođač može staviti proizvoljno. Uglavnom se odnose na datum do kada je neka hrana ili piće idealna za konzumaciju, ali jednoj jabuci ili komadu sira treba puno duže da se stvarno pokvari nego što to piše na deklaraciji. Vrlo veliku ulogu iza svega ima i proizvođač, kojem je cilj prodati što više svojih proizvoda, pa tako sigurno namjerno smanjuje rok trajanja, uzrokujući pritom nepotrebno rasipanje hrane, odnosno vrijednih resursa. Nije da ćemo sada pojesti onaj komad piletine koji se u frižideru drži još od rujna, ali svakako možemo malo pripaziti što bacamo i zašto. Ako ne promijeni miris, okus i boju, još uvijek je dobro!

TAGOVIhrana istek roka trajanja konzumerizam namirnice rok trajanja

Komentiraj