Report

Neka sila bude s tobom

Aside Banners

Preminuo je glumac David Prowse – prvi, pravi i jedini Darth Vader

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Inkredo Design/Unsplash

U subotu je nakon kratke bolesti preminuo 85-godišnji glumac David Prowse koji je najpoznatiji po svojoj ulozi Darth Vadera u prvoj trilogiji Ratova zvijezda (neki će reći jedinoj pravoj trilogiji).

Tužan je to dan za velike obožavatelje diljem svijeta.

Prowse je rođen 1. srpnja 1935. godine u Bristolu. Kao djetetu su mu pogrešno dijagnosticirali tuberkulozu. Na kraju se ispostavilo da je bolovao od osteoartritisa. No, ništa od toga ga nije sprječavalo da vježba najjače ikad. Prijavio se 1960. za Mr. Universea, a nekoliko puta je osvojio naslov britanskog prvaka u dizanju utega.

Njegov fizički izgled mišićavog dvometraša mu je donio većinu uloga (dobro, nije bio dva metra visok, ali 1,98m). Glumio je u serijama The Saint, The Beverly Hillbillies, Doctor Who. Često je glumio Frankensteinovo čudovište.

Pojavljivanje u Kubrickovom A Clockwork Orangeu mu je omogućilo da dobije ulogu u Star Warsu. George Lucas ga je uočio te ga nazvao i predložio mu dvije uloge koje bi bile za njega: “Chewbacca, veliki plišani medvjedić ili glavni negativac cijele priče”, Prowse je rekao da i nije baš neki izbor te da će glumiti negativca. Kako je sam izjavio – svi će na kraju dana zapamtiti negativca. Nije mogao tada znati koliko će taj Wookie biti poznat, ali ispostavilo se da je i Vader bio dobra odluka.

Zanimljiva činjenica koju vjerojatno svaki obožavatelj zna – David je imao popriličnih probleme s pričanjem ispod maske Vadera jer je sve zvučalo prigušeno zbog nje, a još k tome je ima vrlo jak naglasak koji se Lucasu nije sviđao (Carrie Fisher ga je zbog naglaska zvala Darth Farmer jer joj je zvučao “seljački”). Zbog naglaska je kasnije u post-produkciji James Earl Jones sinkronizirao Prowsea.

“Tijelo Darth Vadera” je u svojoj biografiji Straight From the Force’s Mouth izjavio kako misli da bi odradio jednako dobar posao kao Jones da su mu pružili priliku. Mi vjerujemo da bi, legendo!

Neka sila bude s tobom.

TAGOVIDarth Vader David Prowse george lucas star wars