Report

Aside Banners

Službeno je: Prestanite čitati vijesti, osjećat ćete se bolje

Piše , Objavljeno

Vijesti loše utječu na vaše zdravlje, ali postoji riješenje i za taj problem – prestanite pratiti vijesti, i posvetite se temama koje vas zanimaju i zbog kojih uživate u životu. Idesh je tu da vam pomogne.

vijestiRazmislite malo o “ozbiljnim” vijestima i temama koje obrađuju, i s kojom svrhom. Svakodnevno vam se serviraju šokovi, doslovno sa ciljem da vam oblikuju misli, u maniri najfinijeg Inceptiona. Što više pratite vijesti, više ste informirani, barem ste uvjereni da jeste, iako ste zapravo samo potrošač koji je upio informacijski proizvod.

Potaknuti nedavno objavljenim tekstom Rolfa Dobellija u Guardianu, odlučili smo se pozabaviti temom negativnog utjecaja vijesti na, jednostavno rečeno, vaš mozak. Činjenica je da se toliko stvari dogodi u jednom danu, nemoguće je priznati vijesti koje vam se serviraju preko glavnih medija kao najvažnije događaje dana. Mainstream news agencije precizno selektiraju koji događaji dana zapravo postaju vijesti, vama ih predstave kao nešto najbitnije u datom trenutku, i uz solidnu dozu straha usmjere vaše mišljenje u njima odgovarajućem smjeru. Dugoročno, ovo može biti veoma štetno, jer počinjete svijet oko sebe objašnjavati po matrici vijesti koje konzumirate. Postajete ovisni o vijestima – a, kako je velika većina političkih i socijalnih tema premazana strahom i negativnošću, podsvjesno postajete ovisni o depresiji i pesimizmu. Um i tijelo funkcioniraju kao tim, i nakon što vam se glava napuni strahovima, toksini, hipertenzija i stres slijede, a ako su vam za savladavanje tih problema potrebni lijekovi, onda i farmaceutska industrija dobiva svoj dio kolača, a vi ste pojeli kompletan paket. Što je najgore, nakon svega, mislite da ste dobro informirani i da zato shvaćate svijet oko sebe.

Naravno, rješenje postoji, i ne morate iz korijena promijeniti svoj život, iskopčati TV, spaliti internet, utopiti radio, pobjeći iz urbanog naselja i postati pustinjak. Jednostavno, ukinite praćenje glavnih vijesti iz svakodnevnog života. Ovo se odnosi jednako na mainstream vijesti kao i na alternativne izvore, jer oboje imaju skrivene motive. Odaberite što ćete pratiti, čitajte više knjiga, obrazujte se kontinuirano. Slijedi nekoliko savjeta kako da to postignete.

Što raditi na internetu, a da to nije čitanje vijesti

Umjesto da se šopate političkim i ekonomskim vijestima, okrenite se znanosti i kulturi. U ‘modernom’ hrvatskom društvu, ovo zvuči gotovo prljavo, ali mnogo je čišće od naslova prosječnog novinskog članka. Ukoliko dolazite iz područja prirodnih znanosti i tehnologije, tu je Phys.org. Za zabavniji pristup sličnoj tematici, tu je io9. Neatorama svaki dan dostavlja zanimljivosti, infografike, te priče o znanstvenicima i kreativcima koji oblikuju budućnost. Boing Boing obrađuje još širi spektar tema, tako da ovdje možete pratiti novosti iz svijeta filma, tehnologije, video igara, stripova, glazbe – a tu je i redoviti podcast.

Što se podcastova tiče, Nerdist bi vam mogao uljepšati život. Izbor je ogroman, ali dovoljno je da provjerite osnovni Nerdist Podcast gdje voditelj Chris Hardwick redovito dovodi kvalitetne goste i sa njima opušteno priča. Nerdist možete i gledati, jer postoji emisija koja se emitira na BBC America, a gledljiva je i na internetima. Dođu tu ljudine kao što su Steve Carell ili Nick Offerman pa pričaju o tome što su sve radili u životu da bi postigli ono što jesu, skromno i bez preseravanja. Definitivno je korisnije poslušati jedan takav podcast nego hrvatske radijske vijesti u podne.

Želite li pratiti samo stripove i serije, tu je Newsarama. Zanimaju vas filmovi? Tu je Cinema Blend, koji osim raznih rubrika nudi i redoviti podcast. Za pop kulturnu, tu je 411mania. Za pop kulturu uz dinamičan, viralni pristup i aktivnu zajednicu korisnika, tu je Uproxx, a valja naglasiti da ova zadnja dva portala obrađuju i sportske teme. Tu je još i Geekologie, sajt koji donosi najbolje iz sto različitih izvora, te ima dva parterska sajta, I Watch Stuff i The Superficial, za filmske vijesti i showbiz novitete. I kako ne bi ispalo da ste se isključili iz ‘ozbiljnog’ svijeta, provjerite Newser, portal koji donosi sažetke dnevnih događaja iz raznih tema, bez viška.

Doživotna edukacija nije zatvorska kazna, slobodni ste da učite što god hoćete, i ne morate nikome ništa plaćati. Coursera nudi tisuće tečaja i predavanja koje možete pratiti online, sa raznih fakulteta diljem svijeta, a Open Culture osim toga nudi i dokumentarce, knjige, nagrađivane filmove – a za predavanja koja uspješno odslušate, u većini slučajeva dobijete certifikat, što nije loše imati u životopisu.

Provjerite navedene sajtove, a ako vam se ne svide, neka vam pomognu u stvaranju vlastite selekcije. Informirajte se, kvalitetno i samostalno.

P.S. I redovito čitajte Idesh.

TAGOVIistraživanje vijesti web

Komentiraj