Report

throwback

Aside Banners

Pripremite se da se osjećate staro jer od ovih stvari je prošlo već 20 godina!

Piše , Objavljeno

1999. godina bila je poprilično ludo vrijeme. Mi smo još uvijek bili opijeni broncom iz Francuske, Brad Pitt i Jennifer Aniston djelovali su kao najveća i najstabilnija ljubav svih vremena, za razliku od one Billa i Hillary Clinton, s obzirom na to da je netom ranije u javnost izašla afera prvog čovjeka SAD-a i Monice Lewinsky, a Bill je prije točno 20 godina ipak oslobođen u povezanom sudskom postupku.

U svijetu malih ekrana i velikih platna nemoguće je ne spomenuti nekolicinu klasika iz davne 1999. Tako će ove godine dvadeseticu napuniti Matrix, American Pie, Eyes Wide Shut, The Sixth Sense, 10 Things I Hate About You, Toy Story 2, a u svijetu serija Sopranos, The West Wing, Futurama, Family Guy, Freaks and Geeks, kao i Spužva Bob Skockani, koji je doduše na ovom podneblju postao popularan tek nešto kasnije.

.

Umirovili su se još uvijek najveći košarkaš svih vremena – Michael Jordan (po drugi put) i najveći hokejaš svih vremena – Wayne Gretzky. Lance Armstrong osvojio je prvu od svojih Tour de France titula, a ono što je isprva izgledalo fantastično i vrijedno svake hvale, danas je jedna od najvećih prevara u povijesti sporta. San Antonio Spursi su osvojili NBA naslov, Denver Broncosi NFL naslov, a Boston Red Sox okitili su se titulom MLB prvaka. Te godine održano je i prvo Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene, a prvakinje su postale reprezentativke SAD-a, dok u Ligi prvaka za muškarce Manchester United šokantnim preokretom s dva pogotka u sučevoj nadoknadi pobijedio FC Bayern München.

.

Te romantične 1999. pojavili su se bluetooth, USB, Napster i euro. USB se u godinama koje će uslijediti dokazao kao neophodan memorijski prijatelj svakog (polu)ozbiljnog studenta koji piše seminare i održava uzaludne Powerpoint prezentacije. Na legendarni ‘plavi zub’ danas gledamo kao na pomalo zastarjeli model prebacivanja polifone melodije s jedne Nokije 3310 na drugu. Napster je također relikt prošlosti, ali njegov ilegalni start trebali bi itekako cijeniti svi oni koji danas koriste Deezer, Spotify, iTunes ili neki četvrti servis, s obzirom na to da je upravo dobri, stari Napster svojom pojavom uzdrmao glazbenu industriju i natjerao ju na prilagodbu digitalnom dobu. Europska valuta još je itekako aktualna, iako kod nas nikad nije zamijenila kunu. NASA je izgubila dvije sonde koje je poslala na Mars te godine, a Vladimir Putin dobio jedine izbore kojima je 1999. pristupio – one za predsjednika Rusije, nakon čega praktički nikad nije ni otišao.

.

Ricky Martin izbacio je hit ‘Livin’ La Vida Loca’, Britney Spears prvi album ‘…Baby One More Time’, a Backstreet Boys singl ‘I Want It That Way’. Ne treba ni podsjećati kakve su uspjehe ostvarili sa spomenutim materijalima i na koliko su postera u dječjim sobama tih godina završili. Neki od najvećih hitova 1999. bili su i Lou Bega – Mambo No 5 (A Little Bit of …), Eiffel 65 – Blue (Da Ba Dee), TLC – No Scrubs, Cher – Believe i Christina Aguilera – Genie in a Bottle.

Iste te godine preminuli su Stanley Kubrick, Dusty Springfield, Joe DiMaggio, WIlt Chamberlain, Owen Hart, Curtis Mayfield… a rodila se vjerojatno čitava vojska utjecajnih YouTubera, kojima naravno ne znamo imena. Ono što znamo je da bi grijeh bilo ne spomenuti i neuništivog Tonyja Hawka, koji je 1999. napravio prvi ‘900 trik’ na natjecanju ikada, okrenuvši se u zraku za upravo toliko stupnjeva. Hvala mu i što je nedavno isti pothvat ponovio s gotovo 50 na leđima. Nekako se svi skupa ipak osjećamo malo manje staro pišući i čitajući ove redove.

.

TAGOVIpb prije 20 godina prošlost throwback vremeplov

Komentiraj