Report

Prilika života

Aside Banners

Pripremite se za astronomski fenomen koji se posljednji put dogodio prije gotovo 70 godina

Imamo poprilično sreće što živimo u vremenu u kojem živimo, a posebno nam je drago što imamo prilike proživjeti i ovakve fenomene.

Piše , Objavljeno

Bilo je to davne 1948. godine, kada se Europa tek počela oporavljati od strašnog rata, a u SAD-u je litra benzina koštala 30 lipa. Naši bake i djedovi su bili mlađarija ili se čak nisu niti rodili, a ako jesu, svjedočili su uistinu rijetkom fenomenu pravog Supermjeseca, gdje je ovaj naš vjerni pratitelj bio najbliži Zemlji u ohoho godina. Sada, gotovo 70 godina nakon tog događaja, Mjesec se sprema učiniti istu stvar te približiti našoj planeti na najbližu moguću udaljenost, a to će se dogoditi upravo 14. studenog ove godine!

via GIPHY

Na taj dan će se Mjesec učiniti čak 30% svjetliji i 14% veći nego kada ga gledamo u najdaljoj točki, što je poprilično osjetna razlika. Inače, kako bismo svi trebali znati, Mjesec oko Zemlje ne kruži u savršenoj putanji, već je ona više nekakvog elipsoidnog oblika. Kada se nalazi u najbližoj točki naspram naše planete, govorimo o perigeju, a kada je najudaljeniji, radi se o apogeju. Razlika je nešto više od 42 tisuće kilometara, što je sasvim dovoljno za neke uistinu fenomenalne prizore. Ako fulate ovoga, sljedeći sličan fenomen će se dogoditi tek 2034. godine, pa bolje da za par dana svi uperimo poglede prema noćnom nebu i pozdravimo našeg vjernog druga!

TAGOVIapogej astronomija fenomen mjesec perigej supermjesec

Komentiraj