Report

Aside Banners

Promašeni brandovi

Opće poznata stvar da dobra reklama danas prodaje proizvod bolje nego njegova eventualna kvaliteta očito nije došla do mozga ljudima koji su dali imena ovim proizvodima.

Piše , Objavljeno

Marketing je svakako igrač broj jedan za što bolju prodaju vašeg proizvoda. Tko danas mari za kvalitetu?! Glavno da je etiketa na mjestu, da je naljepnica “dva plus sedamnajst’ gratis” vidljiva s mjeseca i naravno da vam se po reklamama razvlače polugole tete bez obzira prodavali vi prašak za rublje, umjetno gnojivo ili getribu za Yugo 45.
No ipak, kao što vidite niže, uvijek postoje oni koji su na teži način upoznali mane marketinga.

Sars – pivo

Sars - pivo

Sars – pivo

Tvrtka Golden Circle na tržište je svojevremeno izbacila aromatiziranu pivu imena Sars. Ime je zapravo bilo skraćenica biljke koja je bila njen sastavni dio punog imena Sarsaparilla. Riječ Sarsaparilla potječe iz španjolskog gdje “sarza” znači grm, a “parilla” vinova loza. Biljka je kroz povijest korištena kao medicinsko čudo, a navodno su njome liječili i sifilis. Danas se uzgaja na području Meksika, Središnje i dijelom Južna Amerike, Indije i još ponekih država.
Sve bi bilo ok da ne postoji SARS (Severe acute respiratory syndrome) iliti po naški “Teški akutni respiratorni sindrom”.

I beat Blaxx – mp3 player

I beat Blaxx

I beat Blaxx

Koliki konj morate biti da na tržište izbacite mp3 player čije ime nosi rasistički prizvuk?! Njemačka tvrtka Trekstor očito zapošljava čitavo stado konjina kada im je to pošlo za rukom. Naravno prekasno su shvatili o čemu se radi, a za to vrijeme su doživjeli zasluženu sramotu.
Kada im je napokon došlo do mozga da svojem “tučem crnce” mp3 playeru hitno moraju promijeniti ime zbog krive konotacije, krenuli su mailovi isprike i objava da će se preimenovati u “TrekStor blaxx” što je naposlijetku i učinjeno.

Ayds – dijetni slatkiš

Ayds

Ayds

Ayds (čita se “aids”) je dijetni slatkiš koji je svoju popularnost stekao sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Bio je dostupan s okusima čokolade, minta, karamele, miksa maslaca i smeđeg šećera te okusa maslaca od kikirikija.
Njegov glavni sastojak bila je tvar henylpropanolamine koja je potiskivala osjećaj gladi. Prodaja Aydsa je išla glatko sve dok u osamdesetima nije porasla svjesnost o AIDS-u (acquired immunodeficiency syndrome), odnosno po naški “sindromu stečenog nedostatka imuniteta”. Pedeset postotni pad prodaje doživljava tek krajem osamdesetih te mijenja ime u “Diet Ayds” da bi naposljetku i bio povučen sa tržišta zbog svoje glavne supstance koja je proglašena nezdravom.

Jussipussi – pecivo

Jussipussi

Jussipussi

Da i Finci mogu zahebati stvar dokazuje i ovaj proizvod. Radi se o pecivu posebnog oblika, a proizvela ga je finska tvrtka Primula. Prije nego se slomite od smijeha (iako znamo da je već jeste) probati ćemo vam ponuditi objašnjenje.
Navodno je Jussi, doduše ne jako često, finsko muško ime koje se tu i tamo može čuti a “pussi” bi prevedeno sa finskog trebalo značiti vrećica ili tako nešto. Ajmo reći da vjerujemo, iako je izumitelj ovoga vjerojatno lik koji želi napakostiti Jussiu, svom najboljem prijatelju iz školskih dana.

Grey Poupon – senf

Grey Poupon

Grey Poupon

Američka tvrtka Kraft Foods još od kasnih sedamdesetih zna kako učiniti naš zalogaj još ukusnijim no što je. Jednostavno ulijte malo sivog govanca u svoj tanjur i da vidite.
Grey Poupon spada u takozvane “Dijon” gorušice koje svoju tradiciju vuku iz istoimenog mjesta u Francuskoj i uvelike se razlikuje od običnog senfa. Uza sve to i uz činjenicu da su za njegovu pripremu korišteni bijelo vino izrađeno po “kosher” (židovksi djetni pravilnici) procesu i stabljike gorušice specijalno uzgojene u Kanadi te je navodno najprodavaniji svoje vrste u Americi, ovo bi za svaku normalnu osobu ipak mogao biti jedan veliki NOT kada bi ga vidjeli na policama u dućanu. Ček’, jesmo spomenuli najprodavaniji u Americi i NOT za sve normalne ljude?! Jesmo, jesmo!

TAGOVIbrand glupo imena

Komentiraj