Report

Igricama protiv ovisnosti

Aside Banners

Protiv ovisnosti o alkoholu, pušenju ili hrani možete se boriti i Tetrisom!

Piše , Objavljeno

Dobro je poznata činjenica da video igrice poboljšavaju motoriku, ubrzavaju reflekse i razvijaju kognitivne sposobnosti, a znanstvenici sada tvrde da mogu pomoći u liječenju ovisnosti.

tetris

Točnije, radi se o jednoj od najpopularnijih igara svih vremena, Tetrisu. Šta jest jest, ta je jednostavna igrica prokleto zarazna, ali saznanja koja je prikupila ekipa znanstvenika sa Sveučilišta Plymouth mogu se bez problema primijeniti i na sve druge igre, te što se toga tiče, i svaki drugi vizualni podražaj koji od sudionika zahtijeva aktivno sudjelovanje.

Prije samog je testiranja obavljeno preliminarno ispitivanje, pri kojem se od sudionika tražilo da od ocjenama od 1 do 100 definiraju i rangiraju svoj trenutni predmet požude. Većina ih je željela neko piće ili hranu, dok je ostatak patio za kavom ili cigaretama, a svima je zajedničko da su to ‘nešto’ željeli prilično jako. Nakon svega tri minute igranja Tetrisa i ponovnog ispitivanja o stanju njihove požude, primjećen je njen prosječan pad od čak 24%. To dakako nije dokaz kako igrice u jednom mahu mogu izliječiti ovisnost, ali su dobar korak prema naprijed.

tetris

Naime, istraživači vjeruju da Tetris, kao iznimno vizualna igra s mnoštvom elemenata oko kojih se treba brinuti, idealna za ‘blokiranje’ požude bilo koje vrste i stupnja (pa čak i prave, potencijalno opasne ovisnosti), te bi oni koji imaju problema s pretjeranim klopanjem ili pušenjem cigareta mogli rađe upaliti računalo i mobitel i zaigrati igricu, nego se prepustiti svojem najvećem demonu. A što ako se usput zakačite na igrice, što je zapravo itekako moguć scenarij? Mah, kakav je to život ako nemate barem jednu ozbiljnu ovisnost…

TAGOVIalkohol droga igrice liječenje ovisnost tetris video igre

Komentiraj