Report

Skakavac leti visoko

Aside Banners

Prototip SpaceX svemirske rakete oborio visinski rekord

Piše , Objavljeno

Elon Musk i njegov SpaceX rade punom parom na novim i revolucionarnim konceptima za putovanje u svemir. Jedan od najambicioznijih je zasigurno Grasshopper, koji za sada pokazuje mnogo potencijala.

grasshopper spaceX

Kada se ne bavi električnim vozilima, holografskim manipulacijama i obnovljivim izvorima energije, Elon Musk marljivo šljaka u svojoj najambicioznijoj tvrtki, SpaceX. Ekipa razvija neke opako zanimljive koncepte, koji bi trebali pojeftiniti i pojednostaviti putovanje u svemir, a jedan od projekata koji najviše obećava je Grasshopper (Skakavac), raketa s tehnologijom vertikalnog uzlijetanja i slijetanja.

Do sada je u svemirskim misijama praksa bila korištenje jednokratnih raketa, čiji bi se dijelovi odvajali prilikom uzlijetanja. Kod Grasshoppera pak cijela raketa ostaje u komadu, te se nakon uspješno izvedene misije spušta na Zemlju, ponovno ‘natanka’ i sprema za novi let. Na ovaj bi se način moglo uštedjeti gomila novca, a u planu je da se za početak koristi pri transportu tereta na Međunarodnu svemirsku postaju.

Naravno, cijeli je projekt još u stadiju testiranja, ali svakim novim letom Grasshopper obara nove visinske rekorde. Tako je ovih dana poletio na 744 metra, nekoliko sekundi lebdio i potom se elegantno spustio na pistu. Kako stvari stoje, tko zna, možda ćemo upravo nekom budućom generacijom ove letjelice putovati do orbite na podnevnu kavicu…

SpaceX Grasshopper test:

TAGOVIAxe svemir Elon Musk Grasshopper koncept svemirske letjelice spacex svemir svemirska raketa

Komentiraj