Report

Dobro je znati

Aside Banners

Provjerite hoće li strojevi u bližoj budućnosti raditi i vaš posao

Piše , Objavljeno

Automatizacija je u povijest poslala već nekoliko desetaka različitih poslova i zanimanja, ali tome nije kraj. Štoviše, možda je upravo vaša karijera u opasnosti!

robotNe želimo nepotrebno dizati paniku, ali sasvim je jasno kako napredak tehnike i tehnologije uz sve svoje prednosti donosi i nekoliko vrlo očitih i nimalo ugodnih mana, a jedna od najvećih je činjenica kako se razvojem automatizacije smanjuje potreba za ljudskom radnom snagom. Još od kada je tamo prije 100-tinjak godina Ford popularizirao pokretnu vrpcu, ljude su polagano počeli zamjenjivati strojevi, a pravi je udarac slijedio početkom robotizacije. Među prvima su stradali radnici u industriji, a sada, kada već postoje ozbiljna postrojenja koja za normalnu proizvodnju ne trebaju niti jednog jedinog čovjeka, na red za otpis dolaze neka druga zanimanja. Vozači kamiona, blagajnice, čistači, konobari i konobarice, programeri i knjižničari… malo tko u skorijoj budućnosti može bez imalo straha računati na sigurnost svog posla!

Koristeći podatke iz znanstvenog rada The future of employment: How susceptible are jobs to computerisation? ekipa s portala npr.org je složila zanimljiv vodič koji daje odgovor na pitanje kolika je vjerojatnost da će neki posao u idućih 20 godina biti automatiziran. Što je postotak veći, to je veća i vjerojatnost da će ga raditi robot ili računalo. Algoritam se temelji na procjeni vjerojatnosti automatizacije nekog aspekta posla, koja se vidi i kroz četiri grafa. Narančaste kolone predstavljaju određeni posao u usporedbi s drugim zanimanjima i to u pogledu potrebe da osoba koja ga radi mora smišljati pametna rješenja problema, osobno pomaže drugima, pregovara ili radi u skučenim uvjetima. No, to je ionako manje važno jer će svi gledati te magične postotke pa zato dosta tlake… trk na stranicu i provjerite koliko ste stvarno ugroženi!

Ako ste sanjali o poslu tele-prodavača, sanjajte o nečemu drugom...

Ako ste sanjali o poslu tele-prodavača, sanjajte o nečemu drugom…

Pomalo očekivano, najnesigurniji su oni poslovi koji ne zahtijevaju visoko obrazovanje ili su i sami u svojoj srži automatizirani, tako da konobari, upravni referenti, radnici na blagajnama i šalterima, poštari, tajnice, tvornički radnici, mesari, pekari , profesionalni vozači i ljudi koji rade u telefonskoj prodaji (rekordnih 99% šanse kako će taj posao u idućih 20 godina biti automatiziran) definitivno najugroženiji i možda bi već sada mogli početi razmišljati o drugoj karijeri. Naravno, vrhunski konobar ili tajnica će uvijek biti na cijeni i za njih nema straha, ali većina bi ipak mogla otpasti s vremenom…

... kao što je na primjer svećenstvo. To je zanimanje koje ima budućnost!

… kao što je na primjer svećenstvo. To je zanimanje koje ima budućnost!

S druge strane, kakav god fakultet završili, šanse da zadržite posao za koji ste se školovali su prilično velike. Tu naravno prednjače zanimanja koja zahtijevaju vrlo veliku sposobnost improvizacije i osobni pristup, ali i veliko, primjenjivo i po potrebi adaptivno znanje. Doktori, farmaceuti, istraživači, inženjeri bilo koje vrste, znanstvenici i umjetnici još neko vrijeme neće biti zamijenjeni strojevima, a jako dobro stoje i savjetnici, terapeuti, sociolozi i psiholozi, profesori, odgajatelji te socijalni radnici specijalizirani za mentalno zdravlje i zlouporabu droga (rekordnih 0,3 šanse kako će taj posao u idućih 20 godina biti automatiziran). Iako portaldžije poput nas nisu konkretno obuhvaćene ovom statistikom, nekako smo uspjeli iskombinirati par zanimanja i doći do zaključka kako smo na solidnih 10% šanse da će nas zamijeniti neki program. A kako vi stojite?

TAGOVIautomatizacija fakultet obrazovanje posao računala roboti škola zanimanje

Komentiraj