Report

Još malo i padaju glave

Aside Banners

Prvi kandidat za transplantaciju glave će se za zahvat spremati u virtualnoj stvarnosti

Možda na prvu zvuči kao naslov nekakvog lažnog članka, situacija je ipak znatno drugačija, a glave će se uskoro stvarno presađivati.

Piše , Objavljeno

Ime talijanskog neurokirurga Sergia Canavera će ostati zapisano u povijesti s predznakom monstruma ili jednog od najvećih genija medicine u povijesti. Naime, doktor već godinama radi na svom velikom životnom projektu, a to je prvo uspješno presađivanje ljudske glave na drugo tijelo. Iako se etički i moralno nalazi u iznimno sivoj zoni (i to samo zato jer zakoni za ovakve stvari zapravo ne postoje), Canavero je već obavio nekoliko pokusa na majmunima, psima i miševima, a vjeruje kako mu je potrebno samo još par mjeseci pripreme da se baci na “pravu stvar”. A to je 30-godišnji Rus Valery Spiridonov.

Valery Spiridonov – TV reportaža:

Valery naime pati od vrlo ozbiljnog oblika mišićne atrofije kralježnice zbog čega je potpuno nepokretan. Kako mu je kvaliteta života gotovo nikakva, odlučio je staviti se u ruke “ludog” doktora i možda postati prvi čovjek kojem se glava u potpunosti transplantirala na tuđe tijelo. S druge strane, Canavero ga je upozorio kako postoji ogromna šansa da stvari krenu opasno krivo, a onda bi mogao svjedočiti boli, patnji i psihičkom teroru kakav je apsolutno nemoguće zanimljiv. I onda će vjerojatno umrijeti agonizirajućom smrću!

vr 1 vr 2 vr 3 vr 4 vr 5

I dok se protiv agonizirajuće smrti gotovo nemoguće boriti, psihički teror je nešto što se da savaladati, a upravo na tom segmentu ovih dana radi dobri doktor Canavero. On je naime u suradnji tehnološkom tvrkom iz Chicaga imena Inventum Bioengineering Technologies stvorio napredan VR sustav koji bi njegovom pacijentu trebao pomoći da uz pomoć virtualne stvarnosti prihvati svoje novo tijelo i doslovno se nauči živjeti s njime prije nego što to uistinu bude morao u “pravoj” stvarnosti. Ponavljamo, ukoliko prije toga ne umre agonizirajućom smrću. Ne znamo još točno što da mislimo o cijeloj ovoj priči jer ima potencijal da revolucionarizira medicinu, ali i da postane teški horor. Ništa, morati ćemo pričekati drugu polovicu 2017. godine, za kada je predviđeno presađivanje!

TAGOVIkirurgija opasno operacija presađivanje glave sergio canavero valery spiridonov virtualna stvarnost VR

Komentiraj